Buurtkinderen spelen graag op de glijbaan aan de Iris.
Buurtkinderen spelen graag op de glijbaan aan de Iris. Foto: Estella van der Valk

Buurtbewoners starten handtekeningenactie voor behoud glijbaan

Algemeen 525 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Renata van Haperen en Estella van der Valk uit Krimpen aan den IJssel zijn een handtekeningenactie begonnen om de glijbaan in het speeltuintje aan de Iris te behouden. De gemeente gaat het toestel vervangen voor een kleinere glijbaan, maar volgens de actievoerders wordt het huidige speeltoestel juist heel graag gebruikt.

Estella vertelt dat het speeltuintje onlangs vernieuwd is, nadat de hele wijk is opgehoogd. “De kinderen mochten zelf meedenken over de nieuwe speeltoestellen en een paar weken geleden zijn ze geplaatst.” Het nieuwe speeltuintje valt bij jongere en oudere kinderen in de smaak, weet Estella. “Er spelen hier zo’n 25 kinderen per dag, niet alleen uit de omliggende straten, maar uit de hele wijk.” 

Eén van de toestellen, een klauterfort met een glijbaan, gaat binnenkort alweer vervangen worden. Estella: “Nu komt er een glijbaantje van 95 centimeter hoog, dat leuk is voor kinderen tot twee jaar. Maar de speeltuin trekt juist ook veel oudere kids.” Volgens haar wordt het toestel verwijderd na klachten van ‘een paar omwonenden, waar te veel naar geluisterd wordt’. Daarom is ze nu een handtekeningenactie begonnen voor het behoud van de huidige glijbaan. 

De gemeente Krimpen aan den IJssel laat weten dat het klauterfort wat er nu staat verkeerd geleverd is. “Het klauterfort is te hoog, waardoor kinderen in de tuinen kunnen kijken. Dat hadden we niet met elkaar afgesproken. Na een participatietraject met omwonenden hebben zij begin 2021 een brief over de herinrichting gekregen. Van de omwonenden kwam de vraag om het ontwerp aan te passen. Het ontwerp is toen aangepast door de beleidsmedewerker”, aldus een woordvoerder. Wel geeft de woordvoerder aan dat dit laatste ontwerp niet rechtstreeks gecommuniceerd is richting de omwonenden. “Dit is in het proces niet goed gegaan.”  

Overigens is dit niet het enige speeltuintje waarover ontevredenheid is onder buurtbewoners. In het speeltuintje aan de Anjelier wordt onder andere een glijbaan vervangen. Daar zijn niet alle bewoners het over eens. De gemeente beaamt dit. “Daarom hebben we een bijeenkomst georganiseerd. We hebben geïnventariseerd wat zij willen en gaan dit inwilligen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden