• De wijkagenten van Schoonhoven, Jan-Cees en Marjolijn.
• De wijkagenten van Schoonhoven, Jan-Cees en Marjolijn. Foto: Stephan Tellier

Wijkagenten Marjolijn en Jan-Cees waarschuwen voor toename woninginbraken

Algemeen 1.308 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De herfst in aantocht betekent jaarlijks een toename van het aantal woninginbraken. Wijkagenten Jan-Cees van de Lustgraaf en Marjolijn Horsten delen tips en houden op dinsdag 14 september een actiedag. 

Samen met zo’n vijftien collega’s doorkruisen ze deze dag de Schoonhovense wijken. Doel is om zoveel mensen te attenderen op zaken die het inbrekers gemakkelijk maakt om hun slag te slaan.

De ontmoeting voor het gesprek is op een historische plaats, in de Stadhuisstraat naast de Hoge Vierschaar. In hetzelfde pand was tot halverwege de jaren zeventig het politiebureau in gevestigd. Een lange geschiedenis gaat daaraan vooraf. Vanaf begin van de 16e eeuw deed het pand dienst als ‘Waakhuis’ . De toenmalige schutterij droeg zorg over de bevolking. 

“Vorig jaar waren wij vanwege corona op zoek naar een onderkomen om veilig ons werk te doen. Via de gemeente konden we deze ruimte betrekken. Ideaal omdat we midden in het centrum zitten”, vertelt Jan-Cees. “Pas later hoorde ik dat hier ooit het politiebureau was gevestigd.”

Taakverdeling
Beide wijkagenten zijn al ruim anderhalf jaar een bekende verschijning in de Zilverstad. Regelmatig fietsen ze door de stad om inwoners te helpen, informatie te geven en op te treden wanneer noodzakelijk. Op deze manier is het laagdrempelig om contact te leggen. Door reorganisaties is de politie in de Krimpenerwaard gecentraliseerd in Bergambacht. Een locatie zoals in de Stadhuisstraat biedt volgens het politiekoppel veel voordelen en wat hun betreft blijft dit zo. Dichter op de mensen, sneller op plaats van delict en de mogelijkheid om mensen te ontvangen.

“Marjolijn Horsten is eerste contactpersoon voor de scholen, zelf ben ik aanspreekpunt voor horeca en ondernemingen. We houden spreekuren, zijn regelmatig op de markt te vinden en geven voorlichting aan scholieren in het voortgezet onderwijs. Voor alle andere taken zijn we een team en doen we zoveel mogelijk samen”, licht Van de Lustgraaf toe.

Donkere dagen
Met de komst van het najaar, -’de donkere dagen’- neemt het aantal inbraken toe. “Als het ‘s avonds weer vroeg donker is, zien we verschuivingen in de tijden dat het dievengilde actief is. Dan vinden inbraken ook aan het eind van de middag en vroeg in de avond plaats. Mensen zijn nog niet thuis van het werk en de woning is donker. Inbrekers zien dan dat de woning verlaten is en slaan hun slag”, legt Jan-Cees uit.

Vervolgens: “Helaas is er een landelijke tendens dat ook steeds vaker ouderen het slachtoffer zijn. Denk aan het binnendringen van de woning door een babbeltruc.

Tips en actie
“Denk niet, het overkomt mij niet”, benadrukt de sympathieke wijkagent. “We merken dat het veel impact heeft op slachtoffers. Daarom willen wij graag zoveel mensen daarvoor beschermen.”

De volgende drie preventietips wil hij graag delen: zorg vol voldoende licht en zet geen kostbare spullen in het zicht; goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren en doe altijd de deur op slot bij het verlaten van de woning.

Wijken in
Dinsdag 14 september gaan de wijkagenten met hulp van zo’n vijftien collega’s de wijken in om iedereen bewust te maken van het gevaar op inbraak. “Wij willen de bewoners wijzen op plekken of punten in en rondom de woning die het inbrekers makkelijk maakt hun slag te slaan.”

Als voorbeeld geeft Jan-Cees een plat dak van een aanbouw waar een paar klikobakken voor staan. “Dan zijn ze zo op het dak en kunnen via een slaapkamerraam naar binnen komen.” 

Ook benoemt hij het niet op slot zetten van auto’s. Meer dan eens bevinden zich in het voertuig waardevolle spullen, die vervolgens op een makkelijke manier ontvreemd kunnen worden. “Het klinkt allemaal zo simpel, maar de praktijk blijkt toch anders en weerbarstiger. Vandaar de extra actie van komende dinsdag.”

Dirk Molenaar

De wijkagenten van Schoonhoven, Jan-Cees en Marjolijn.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie