• Alle betrokkenen bij het project op het dak. Rechts wethouder Anthon Timm met naast hem Ernst Dijkman.
• Alle betrokkenen bij het project op het dak. Rechts wethouder Anthon Timm met naast hem Ernst Dijkman. Foto: PR

520 zonnepanelen op dak Krimpense supermarkt Jumbo Ernst Dijkman

Algemeen 590 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Op het dak van supermarkt Jumbo Ernst Dijkman en het aangrenzende appartementencomplex in Krimpen aan den IJssel liggen sinds kort 520 zonnepanelen. 

De hoeveelheid stroom die dat jaarlijks oplevert is vergelijkbaar met het jaarlijks verbruik van 45 huishoudens. “Energiebesparing en investeren in duurzame energie zijn al langer prioriteiten van ons bedrijf’’, vertelt Ernst Dijkman. “Nu deze panelen er liggen, zetten we echt een enorme stap vooruit. We wekken nu het grootste deel van onze eigen stroom op. Daarmee compenseren we ruim 74 ton CO2. Dat is ongeveer 539 keer op en neer vliegen van Amsterdam naar Parijs!”

Dijkman had al langer plannen om de daken van zijn supermarkt en het vastgoed dat hij beheert op het winkelcentrum vol te leggen met zonnepanelen. “In 2019 had ik de financiering rond, maar bleek de subsidiepot leeg. Daarom heb ik gewacht en diende ik vorig jaar een nieuw subsidieverzoek in. Dat is toegekend. Helaas kwam ik er toen met de bank niet uit.”

Tip
Het was wethouder Anthon Timm die Dijkman adviseerde in gesprek te gaan met het BNG Duurzaamheidsfonds. Dat bleek een gouden tip. “We hadden in twee weken tijd de financiering rond, mede omdat we optrokken met de gemeente. Zonder hun hulp had het waarschijnlijk veel langer geduurd.”

Eind vorig jaar startte Zonnestroom Nederland met het installeren van de zonnepanelen. Dat verliep, ondanks het slechte weer, vlekkeloos. Vorige week zondag was het zover en kon worden overgeschakeld op zonnestroom. Dat was best een spannend moment, bekent Dijkman. “Om 08.00 uur ‘s morgens ging de knop om. Het werkte direct: de ventilatie bleef draaien, de kassa’s werkten en de telefoon ging ‘gewoon’ over. Dat was een heel mooi moment.”

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden