• Atti Poelstra van Woningstichting Gouderak.
• Atti Poelstra van Woningstichting Gouderak. Foto: Floris Bakker

'Fusie met Mozaïek Wonen is wenselijk'

Algemeen 1.112 keer gelezen

GOUDERAK • Een fusie tussen Woningstichting Gouderak en Mozaïek Wonen lijkt aanstaande. En dat is goed nieuws voor huurders in Gouderak, "want de dienstverlening gaat erop vooruit."

Directeur-bestuurder Atti Poelstra is eerlijk. Woningstichting Gouderak is gewoon te klein om alles goed te doen. "We zijn onvoldoende in staat om ingewikkelde opgaven, zoals het verduurzamen van onze woningen, op te pakken. Ook hebben we te maken met een steeds strengere wet- en regelgeving. Een fusie met het veel grotere Mozaïek Wonen (10.000 sociale huurwoningen in Gouda, Bodegraven, Nieuwerbrug en Moordrecht) is daarom wenselijk."

Online
Woningstichting Gouderak heeft ook moeite om de dienstverlening op peil te houden. Een fusie biedt kansen om die te verbeteren. Zo kunnen huurders 24 uur per dag, 7 dagen in de week online hun zaken regelen. Voor onderhoud en reparaties komt er een speciaal wijkteam, bestaande uit opzichters en verhuurmedewerkers waar huurders terecht kunnen met vragen en klachten. Dat geldt ook voor sociaal beheer, zoals overlast.

Het woningbezit staat er niet slecht voor, vindt Poelstra. "Tuurlijk, hier en daar is er wel wat onderhoud nodig. Maar het is echt niet zo dat we de boel laten verslonzen." Ze weet dat een groep inwoners – verenigd in Levend Gouderak - zich zorgen maakt over hun dorp. Dat zou zelfs verpauperen. Poelstra is het daar niet mee eens. "Het klopt dat een deel van onze 350 woningen verouderd is, maar ze verkeren nog in een prima staat. We merken dat deze woningen nog altijd erg in trek zijn, mede vanwege de lage huurprijs.

Landelijk probleem
Jongeren die in het eigen dorp willen blijven wonen lukt het amper om een huis te krijgen. Iets waar ook Poelstra zich zorgen over maakt. "Tegelijkertijd moeten we ons beseffen dat dit geen Gouderaks probleem is, maar landelijk probleem. Wij als stichting wijzen woningen toe als mensen reageren via Wonen in de Krimpenerwaard, maar wij maken de regels niet. Daar waar we kunnen sturen we bij. Het is ook niet zo dat in Gouderak heel veel woningen vrij komen. Elk jaar gaat het tussen de 20 en 30 woningen."

Ze wijst erop dat het toewijzingssysteem in de toekomst op de schop gaat. "De gemeenteraad heeft al een motie aangenomen om inwoners die binnen de eigen kern willen verhuizen, een voorrangspositie te geven. Woningstichting Gouderak wil dit ook graag. Daarvoor moet de huisvestingsverordening worden aangepast. Het geeft aan dat het probleem de aandacht heeft."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden