• Jan Haagsma (r) werd alsnog benoemd tot commissielid.
• Jan Haagsma (r) werd alsnog benoemd tot commissielid. Foto: wijntjesfotografie.nl

Kandidatuur commissieleden PK leidt tot verbale strijd

Algemeen 676 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • In een nogal grimmige sfeer werd één voordracht van Pro Krimpenerwaard dinsdagavond gehonoreerd door de gemeenteraad. Jan Haagsma, die op 24 april zijn beurt voorbij zag gaan, werd met een stemverhouding van 19-9 benoemd tot commissielid.

Bert Vriezen beet wederom in het stof. Hij werd met 9 stemmen voor en 19 tegenstemmen niet toegelaten tot het Krimpenerwaardse 'parlement'. Dat was reden voor Pro Krimpenerwaard-fractievoorzitter Ad Struijs om burgemeester Roel Cazemier op te roepen de stemming in de raad voor de tweede keer voor vernietiging bij de Kroon voor te dragen. Cazemier wimpelde dat verzoek af.

Dat was een einde van een korte, hevige clash tussen Struijs en de burgemeester, die de laatste 'laks voorzitterschap' verweet. Struijs: "Hij laat zijn oren naar de andere partijen hangen. Ik heb na 24 april gehoopt op actieve daden van de burgemeester na de onverkwikkelijke gang van zaken. Hij ging evenwel mijn vragen uit de weg. De burgemeester heeft zich niet één keer laten horen, zocht niet met de Provincie naar een oplossing en heeft ook geen contact gezocht met onze voorgedragen kandidaten. Beiden zijn prima mensen en werden tot mijn stomme verbazing publiekelijk vernederd door de stemming. Ik heb dat niet zien aankomen. Dat neem ik de burgemeester hoogst kwalijk."

Slippendrager
Jan Willem van der Ham (SGP) en Wisja Pannekoek (GBK) namen het op voor Cazemier en griffier Driehuijs, die door Struijs in een radio-interview als 'slippendrager van de burgemeester' was omschreven.

"Raadsleden hebben een voorbeeldfunctie. De griffier kan zich niet verweren tegen beschuldigingen. Ik hoop dat deze uitingen voortaan achterwege worden gelaten", zei Pannekoek.

Van der Ham stelde dat de burgemeester geen aandeel had in de stemming en buiten schot moet worden gelaten. "De stemming was tijdens het presidium (bijeenkomst van fractievoorzitters, red.) bepaald. Het gekke is dat u, meneer Struijs, zelf een proteststem liet horen bij de aanstelling van collega-raadslid mevrouw Van Rooy. Dat lijkt me inconsequent gedrag."

Cazemier was weliswaar enigszins van slag door de verbale schermutselingen, maar liet niettemin doorschemeren dat hem niets verweten kan worden. Hij maande Struijs de toonhoogte van zijn scherpe pleidooi te dempen.

Ook Willem Schoof (GBK) en Janette Hofman (Lokaal op 1) waarschuwden vervolgens voor escalatie. "Een debat vol niet na te trekken verwijten van de zijde van Pro Krimpenerwaard hoort hier niet thuis. Daar moeten we in het presidium over spreken. Niet hier", vond Hofman.

Voorstel
Cazemier gaf aan geheel volgens de regels te hebben gehandeld. "En dat zal ik dat blijven doen. Ik vind het jammer dat de heer Struijs niet ingaat op het voorstel van Gedeputeerde Staten om na het zomerreces in september in alle rust naar een voor ieder bevredigende oplossing te streven. Daarom heb ik u eerder gebeld met het verzoek om de kandidatuur van de heren Haagsma en Vriezen voorlopig in te trekken. Daar wilde u echter niets van weten."

Jan Haagsma uit Lekkerkerk, de nummer drie op de kieslijst van Pro Krimpenerwaard, lag eerder dit jaar onder vuur vanwege talloze retweets, die haaks staan op het progressieve gedachtegoed van Pro Krimpenerwaard. De berichten via Twitter werden verzameld door Saskia van Rooy, voormalig lijstduwer van Pro Krimpenerwaard en nu als eenmansfractie -onder de naam Dierbaar Krimpenerwaard- actief. Haagsma retweette vele uitingen van Pegida en de PVV, als ook berichten die anti-islam, anti-buitenlander maar ook anti-GroenLinks (de voorloper van Pro Krimpenerwaard, red.) zijn. 

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden