Afbeelding
Foto: stockfoto

Coalitieakkoord Krimpenerwaard: van breek- naar speerpunten

Algemeen 1.248 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Formateur Pascal van der Hek had twaalf bijeenkomsten nodig om een coalitieakkoord op hoofdlijnen vast te stellen met de beoogde partners GBK, VVD, ChristenUnie en D66. Woensdagavond werd het document ondertekend door negen direct betrokkenen.

Van der Hek: "We zijn er uitgekomen en hebben een ambitieus programma opgesteld. Het gaat ons in eerste instantie om de hoofdlijnen. We willen graag een brede steun voor de uitwerking van de plannen. Ieder krijgt de ruimte om mee te denken en mee te doen. Dat maakt onze gemeente alleen maar sterker. Ik verwacht niet dat raadsvoorstellen straks steeds met een kleine meerderheid worden doorgedrukt."

De formateur voelde geen tijdsdruk om tot een akkoord te komen. "Dat was voor de herindeling in december 2014 wel even anders. Toen moesten we voor Kerst een coalitie vormen om op 2 januari aan de slag te kunnen. We hebben deze ronde slechts de avonduren benut voor overleg. De weekeinden hebben we vrij gehouden, waardoor dit document wellicht iets later tot stand is gekomen. Maar we zijn zeer tevreden over het resultaat. Mogelijke breekpunten hebben we kunnen ombuigen tot speerpunten. Het is soms geven en nemen, maar alle coalitiepartijen onderschrijven dit akkoord."

Sleutel
Willem Schoof (GBK) is trots op het eindproduct en ziet samenwerking met de andere partijen als sleutel voor succes. "We zijn de afgelopen periode de goede weg ingeslagen en willen nu verder om onze ambities te verwezenlijken."

Ruud van der Wilt (VVD) meende dat er een meer liberale koers wordt gevaren door de coalitie: "Bovenal is er respect voor elkaars mening. Dat zien wij als de basis voor verdere samenwerking."

Ton van Dorp (ChristenUnie) was dezelfde mening toegedaan. "Het fundament is de afgelopen drie jaar gelegd. Daardoor kunnen we ons makkelijker verbinden, netwerken uitbreiden en sociaal zwakkeren steunen. Er is een mooie taak voor ons weggelegd."

Voor Bert Bening (D66) leidde één en ander tot een baan als wethouder. Hij volgt Pieter Neven (SGP) op. "Dat stond niet meteen vast. Naarmate het overleg vorderde, werden voor mij de contouren voor een plek in het college van B en W zichtbaar. Ik ga voor 0.8 fte aan de slag. Datzelfde geldt voor collega Leon de Wit. Daardoor komt het college uit op 4.6 fte in plaats van 5 fte", aldus Bening.

De nieuwe wethouder heeft geen politieke bestuurservaring, maar was eerder als bestuurder betrokken bij een middelbare school in Gouda. De debutant heeft tijdens de recente raadsperiode naar eigen zeggen veel opgestoken van het politieke spel. Zijn rol als fractievoorzitter van D66 wordt overgenomen door Famke Houthoff, die binnenkort terugkeert van een korte wereldreis.

Het coalitieakkoord wordt in de raad van 29 mei besproken door de gemeenteraad.

RTV Krimpenerwaard maakte de volgende reportage:

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden