• De docenten Pieter Zorgman en Brenda Walter hebben hoge verwachtingen van Challenge Day. (foto: Schoonhovens College)
• De docenten Pieter Zorgman en Brenda Walter hebben hoge verwachtingen van Challenge Day. (foto: Schoonhovens College)

Schoonhovens College wil leerlingen over de streep trekken

Algemeen 352 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Wie het televisieprogramma 'Over de streep' heeft gevolgd, kreeg een beeld van stoere mensen die door openlijke confrontatie met anderen opeens heel kwetsbaar werden. Emoties, tranen, maar ook opluchting waren kenmerkend voor het verloop van dat proces. Begrip kweken voor elkaar vormde de hoofdmoot.

Dat is ook de bedoeling van de 'Challenge Day', die de vmbo-afdelingsleiders Pieter Zorgman en Brenda Walter voor ogen hebben op het Schoonhovens College. Op maandag 24 en dinsdag 25 oktober worden tweedeklassers door professionals uitgedaagd.

Facebook
Zorgman speelde al jaren met het idee om een dergelijke sessie op school te houden. "Het concept is afkomstig uit de Verenigde Staten. Het werd ingezet om vooroordelen uit de wereld te helpen en respect te tonen voor elkaar. Juist nu is dat hard nodig, omdat jongeren elkaar voortdurend de maat nemen op een vaak minder plezierige wijze. Berichten en foto's op mobieltjes, Facebook en Twitter leiden bijna dagelijks tot ruzie, pesten en negativiteit. Daar moet een kentering in komen, want dit zorgt voor intolerantie en onveiligheid. Dat kunnen we hier op school niet hebben."

"Het is dus niet zomaar een uitdaging", geeft Brenda Walter aan. Er worden professionals en mentoren ingezet om alles in goede banen te leiden. Geestelijke verzorging zal nodig zijn als puberzieltjes worden blootgelegd. "Je merkt nu al dat het aantal leerlingen, dat sociaal emotioneel vastloopt, groeit. Onze school heeft te maken met veranderingen. We zien meer leerlingen met een beperking of taalproblemen. Om samen goed te kunnen functioneren is respectvolle benadering noodzakelijk. Challenge Day kan wellicht voor een keerpunt zorgen."

Brenda Walter en Pieter Zorgman denken dat de 140 tweedeklassers baat zullen hebben bij de aanpak. Twee professionals van de Stichting Challenge Day Nederland zijn belast met de uitvoering van het programma, dat ook luchtige onderdelen telt.

"Leerlingen zullen zich vooral in het begin schuchter en giechelig dan wel stoer en actief presenteren, maar dat zal in de loop van de dag wel veranderen", voorspelt Pieter Zorgman. "Na afloop blikken we gezamenlijk terug op het verloop. Ervaringen uitwisselen maken het plaatje compleet. We zetten in op het creëren van een positieve schoolomgeving."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie