• De kassen van Jonker aan de Oost-Kinderdijk 187a.
• De kassen van Jonker aan de Oost-Kinderdijk 187a. Foto: Peter Stam

Toch geen schoorstenen nieuwe woningen locatie kassen Jonker? College Alblasserdam: ‘Er zijn geen rookkanalen aangevraagd’

Nieuws 1.086 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Schoorstenen ontbreken bij het ingediende plan om woningen te bouwen aan de Oost Kinderdijk 187a, waar nu nog de kassen van Jonker staan. Dat meldden burgemeester en wethouders van Alblasserdam.

Deze mededeling staat in een brief van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid aan omwonenden, die vragen hadden gesteld over het nieuwbouwproject.

Letterlijk staat in het schrijven: ‘Tot slot benoemt u het aanbrengen van rookkanalen. Op de te vergunnen stukken is te zien dat er geen rookkanalen zijn aangevraagd. Wij gaan er daarom vanuit dat daarmee aan uw zorgen omtrent de rookkanalen wordt tegemoetgekomen.’

De brief van de Omgevingsdienst is ondertekend met ‘Burgemeester en wethouders van gemeente Alblasserdam’. De dienst werkt in opdracht van gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid.

Onverwachte wending
Daarmee krijgt dit dossier weer een onverwachte wending. In het najaar van 2023 bleek dat de in februari 2022 gedane belofte door oud-wethouder Arjan Kraijo dat de projectontwikkelaar nu en in de toekomst rookkanalen onmogelijk zou maken, niet was vastgelegd

‘Uit navraag bij de projectontwikkelaar blijkt dat deze niet voornemens is dat (alsnog) te doen’, antwoordde het college in oktober op vragen van D66. 

‘In gesprek met projectontwikkelaar’
Tegen de raadsleden zei wethouder Freek de Gier diezelfde maand: “We hadden dit proces anders uit moeten voeren. De toezegging had opgenomen moeten worden in de anterieure overeenkomst. Ik ben met de projectontwikkelaar hierover in gesprek, maar ik denk niet dat wij in staat zijn hem op te leggen om de rookkanalen niet aan te brengen.” 

Per mail liet het gemeentebestuur op 5 maart nog weten: ‘De woningen mogen voorzien zijn van rookkanalen. Als het mogelijk is om de realisatie te versnellen door bijvoorbeeld het overleg met de initiatiefnemer aan te gaan en de rookkanalen te laten vervallen, zullen wij dat niet nalaten.’

Rookkanalen ontbreken
Maar hetzelfde gemeentebestuur stelt via de Omgevingsdienst in de brief van 6 maart dus tegenover omwonenden dat de rookkanalen ontbreken in het ingediende nieuwbouwplan.

Voor omwonenden zou dat een opsteker zijn. Eén van hun bezwaren tegen het nieuwbouwplan was hun angst voor rookoverlast door houtstook.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden