Afbeelding
Foto: stockfoto

Wethouder: ‘Niet aanbrengen rookkanalen nieuwe woningen Oost Kinderdijk 187a kunnen we niet opleggen’

Nieuws 1.254 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Wethouder Freek de Gier verwacht niet dat de gemeente de projectontwikkelaar kan houden aan de eerder vastgelegde toezegging om geen rookkanalen aan te brengen bij de nieuwe woningen aan de Oost Kinderdijk 187a, waar nu de kassen van Jonker staan. 

“We hadden dit proces anders uit moeten voeren”, gaf De Gier toe tijdens de commissievergadering, afgelopen week. “De toezegging had opgenomen moeten worden in de anterieure overeenkomst. Ik ben met de projectontwikkelaar hierover in gesprek, maar ik denk niet dat wij in staat zijn hem op te leggen om de rookkanalen niet aan te brengen.”

Aanleiding waren de schriftelijke vragen van D66 over deze kwestie. De partij verwees naar de besluitvorming in 2022, waarbij is opgenomen dat er geen rookkanalen zouden komen. Dat blijkt uit de notulen van de raadsvergadering van februari. ‘Wethouder Kraijo deelt mee dat de projectontwikkelaar hem heeft laten weten een toezegging te doen t.a.v. de rookkanalen. Dit zal als addendum worden opgenomen bij de anterieure overeenkomst en in de koopcontracten worden verwerkt.’ 

Kettingbeding
In de raadsinformatiebrief van 9 maart wordt dit verder verduidelijkt: ‘Staande de vergadering (van 22 februari, red.) is door de ontwikkelaar toegezegd de rookkanalen middels een kettingbeding onmogelijk te maken.’

Volgens D66 een kristalhelder uitgangspunt. Maar met name SGP, CDA, VVD en wethouder De Gier willen eerst meer duidelijkheid hebben over wat er precies door de gemeente en de projectontwikkelaar is toegezegd. Eric Boersma (SGP) richting Remco de Boer (D66): “Waar haalt u de informatie vandaan? Die helderheid die u ziet halen wij niet uit de notulen.” 

Uitspraak oud-wethouder Arjan Kraijo
Aan bod kwam ook de uitspraak van oud-wethouder Arjan Kraijo. Het Alblasserdamse gemeentebestuur wacht nog steeds op het verslag van de zitting van de Raad van State over de nieuwbouwplannen aan de Oost Kinderdijk 187a om hierop te kunnen reageren 

Kraijo beweerde dat het niet plaatsen van rookkanalen - één van de eisen van de omwonenden - pas door zou gaan als de bezwaren uit de omgeving ingetrokken zouden worden. De bezwaarmakers stellen dat dit nooit zo op tafel is gekomen. 

Advocaat maakte geen memo
Wethouder De Gier ging tijdens de commissievergadering afgelopen week niet verder op de uitspraak in. “We hebben daarvoor de notulen van de zitting nodig. De gemeente was vertegenwoordigd door een advocaat en die heeft geen memo gemaakt.” 

Namens D66 wees Remco de Boer erop dat de oud-wethouder zelf in deze krant heeft bevestigd de uitspraak te hebben gedaan. Maar De Gier wil desondanks eerst het verslag van de zitting gezien hebben. “Die komt één dezer dagen. Dan zullen wij met een nette reactie komen.”

Voor de reactie van oud-wethouder Arjan Kraijo, lees ook:

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De cover van het boek van Hans Muijsson.
Hans Muijsson bij live-uitzending vanuit de bibliotheek van Alblasserdam Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Amega Samen Sterk steunt zeven goede doelen in de Drechtsteden Zakelijk 13 uur geleden
Afbeelding
Programma 2024-2025 van Theater De Willem uit Papendrecht staat online: grote namen en prachtige voorstellingen Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden