• De kassen van Jonker aan de Oost Kinderdijk 187a.
• De kassen van Jonker aan de Oost Kinderdijk 187a. Foto: Geurt Mouthaan

Belofte gemeente Alblasserdam ‘geen rookkanalen bij nieuwbouw kassen Jonker’ op losse schroeven

Nieuws 1.450 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De nieuwe woningen op de plek van de kassen van Jonker nu en in de toekomst geen rookkanalen; dat belooft het Alblasserdamse gemeentebestuur. De projectontwikkelaar is echter niet van plan daaraan te voldoen.

Het staat klip en klaar in de raadsinformatiebrief van 9 maart 2022: ‘Inzake de bezwaren tegen het maken van rookkanalen is staande de vergadering door de ontwikkelaar toegezegd deze middels een kettingbeding onmogelijk te maken.’ 

De gemeenteraad had op deze toezegging bij toenmalig wethouder Arjan Kraijo aangedrongen. Daarnaast is het een belangrijke eis van omwonenden, die bezwaar maken tegen de vorm waarin de projectontwikkelaar de nieuwbouwplannen aan de Oost-Kinderdijk 187a wil uitvoeren.

Afspraken
De belofte staat op losse schroeven. In de eerste plaats is de projectontwikkelaar, Bogor Projectontwikkeling, helemaal niet van plan om de rookkanalen te schrappen. Dat blijkt uit de antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen die D66 eind augustus stelde. Deze kwamen woensdag naar buiten.

Het college legt uit dat de projectontwikkelaar de toezegging niet heeft toegevoegd aan de zogenaamde anterieure overeenkomst, omdat bezwaarmakers zich niet aan vooraf gemaakte afspraken zouden hebben gehouden.

Verweerschrift
Het college laat het er niet bij zitten. Via overleg is het doel de projectontwikkelaar toch over te halen te voldoen aan de eerder gedane belofte, zo zeggen burgemeester en wethouders toe in antwoord op de vragen van D66.

Maar vreemd genoeg gaat het gemeentebestuur er zelf tijdens een zitting van de Raad van State op 25 juli (de bezwaarmakers waren namelijk naar de hoogste rechtbank van ons land gestapt) vanuit dat de nieuwe woningen voorzien gaan worden van rookkanalen. Dat blijkt uit het verweerschrift dat de gemeente in maart voorafgaand aan de zitting richting de Raad van State stuurt. 

Drukke vaarweg
Een verbod komt niet ter sprake. Integendeel: de gemeente beargumenteert dat omwonenden genoegen moeten nemen met de mogelijke overlast van rook. ‘In de omgeving zijn meerdere woningen aanwezig, alsmede een drukke vaarweg. Gelet op die situatie vindt verweerder dat enige hinder door rook, als die zich al voordoet, redelijkerwijze geduld moet worden.’

Daarnaast stelt het Alblasserdamse gemeentebestuur dat de nieuw te bouwen huizen op een flinke afstand zijn gelegen van de woningen van de bezwaarmakers. En: ‘De nieuwe woningen liggen verspreid over het plangebied, waardoor rook zich al snel zal verspreiden en zich zal verplaatsen van de woningen van de bezwaarmakers af, gelet op de dominante zuidwestelijke wind.’

Algemene opvatting
Uit de beantwoording van de vragen van D66 blijkt dat burgemeester en wethouders deze opmerkingen heel anders interpreteren. Kort samengevat: het is een algemene opvatting en dus niet direct van toepassing op de nieuwe woningen op de plek van de kassen van Jonker. ‘Dit verweerpunt stelt in algemene zin dat derden enige mate van rookoverlast dienen te accepteren, hetgeen in lijn is met geldende rechtspraktijk.’

Die houding staat in tegenspraak met de gedetailleerde wijze waarop het gemeentebestuur de rookkanalen op deze locatie rechtvaardigt, terwijl er ook eenvoudig verwezen had kunnen worden naar de belofte van de projectontwikkelaar dat er geen rookkanalen zouden komen. Waarom zou er dan een verdediging van rookkanalen in algemene zin opgenomen moeten worden in het verweerschrift?

Oud-wethouder Arjan Kraijo
Een ander punt is de bijdrage van oud-wethouder Arjan Kraijo tijdens de zitting van de Raad van State. Hij is daar als belangstellende aanwezig. “Het was in de hele zitting maar een heel klein moment”, blikt hij terug. “Maar toen de rechter vroeg hoe het zat met de rookkanalen, keken de advocaten van de projectontwikkelaar en de gemeente mijn kant op, omdat zij het zelf niet wisten. Ik heb aangegeven dat er geen rookkanalen zouden komen als de omwonenden hun bezwaren in zouden trekken.”

De bezwaarmakers zelf stellen dat zo’n afspraak helemaal niet bestaat. Zij reageren per brief richting het gemeentebestuur: ‘In geen enkele bijlage wordt de voorwaarde beschreven dat wij onze zienswijze moeten intrekken, in ruil voor de toezegging dat er geen rookkanalen worden aangebracht.’ 

Cryptische manier
Oud-wethouder Kraijo is wel van mening dat het beschreven staat. Hij verwijst daarvoor naar de raadsmemo van 11 februari 2022. “Daarin staat het verwoord, zij het op een cryptische manier. De projectontwikkelaar was bereid om de rookkanalen niet op te nemen, als daarmee door het wegvallen van de bezwaren de procesgang versneld zou kunnen worden.”

Het gaat daarbij om deze tekst: ‘De ontwikkelaar heeft het appel van de raad goed gehoord en heeft aangegeven graag voortgang te willen boeken met het voorliggende plan en is in principe daarom bereid om het nu en in de toekomst niet realiseren van rookkanalen op te nemen in (een addendum van) de Anterieure Overeenkomst.’

Geen commentaar
“De afspraak over het intrekken van de bezwaren en het niet bouwen van de rookkanalen is door de projectontwikkelaar meerdere malen met de omwonenden besproken”, vult Arjan Kraijo aan. “Dat is niet in een rechtstreeks contact tussen mij en de bewoners geweest.”

Projectontwikkelaar Jan Bouter van Bogor Projectontwikkeling gaat desgevraagd niet in op vragen van deze krant. Zijn reactie: “Geen commentaar.”

Slag om de arm
Burgemeester en wethouders nemen in de beantwoording van de vragen van D66 afstand van wat Kraijo ingebracht heeft. Al houden zij een slag om de arm, omdat ze in afwachting zijn van de notulen van de zitting van de Raad van State. 

Via die weg was het doel om na te gaan of de oud-wethouder inderdaad deze opmerking gemaakt heeft. ‘Mocht blijken dat dit zo is, dan strookt dit inderdaad niet met hetgeen eerder is verwoord tijdens de raadsvergadering van 22 februari 2022.’

Lees ook:

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Amega Samen Sterk steunt zeven goede doelen in de Drechtsteden Zakelijk 6 uur geleden
Afbeelding
Programma 2024-2025 van Theater De Willem uit Papendrecht staat online: grote namen en prachtige voorstellingen Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Blijvende herinnering aan opgeheven Seniorenclub Alblasserdam: plaquette op de Vierwindstreken Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden