• Inwoners van het kleine rivierdorp Waal zijn verontwaardigd over plannen van de gemeente.
• Inwoners van het kleine rivierdorp Waal zijn verontwaardigd over plannen van de gemeente. Foto: aangeleverd
UPDATE

Ophef in Lekdorp Waal over plan voor opvang Oekraïners

Nieuws 6.761 keer gelezen

MOLENLANDEN • De gemeente Molenlanden wil in het Lekdorpje Waal 75 Oekraïners gaan opvangen. Het uitlekken van dit plan zorgt in het dorp voor veel ophef, bleek woensdag 6 december tijdens een informatieavond.

De avond was georganiseerd door een gebruiker van een terrein waarop de opvang zou moeten komen: een bedrijfsterrein van De-Lo op Lekdijk 73a, een firma die mobiele sanitaire eenheden verhuurt. Zodra bekend werd dat er een bijeenkomst zou zijn, besloten burgemeester Theo Segers en wethouder Arco Bikker woensdagavond hun verhaal te komen vertellen.

Gemeenteraad
Segers lichtte toe dat de gemeente omwonenden niet eerder had kunnen informeren omdat de gemeenteraad nog moet instemmen met aankoop van het terrein. De raad vergadert dinsdag 12 december over het onderwerp, in een besloten deel van de raadsvergadering.

Ontwrichtend
Inwoners vinden dat het voorzieningenniveau in het dorp van 130 inwoners niet toereikend is en zijn bang dat het naar verhouding grote aantal Oekraïners een ontwrichtende impact zal hebben.

In shock
De tuin van Bruno Verhoeff grenst aan de beoogde locatie. Hij zegt ‘in shock’ te zijn. “Ik hoorde van het plan op dinsdag 5 december en heb toen gelijk de wethouder gebeld. Die wilde niks loslaten. Hij zei alleen dat er geen azc komt. Het blijkt te gaan om noodopvang voor Oekraïners. Ze hadden ons pas na het besluit willen informeren. Ik ben bang voor het aantal van 75 op 130 inwoners. Dat is onmogelijk daar.”

Geen milieuvergunning
“Het bedrijf dat er nu zit moet weg, daar kregen we vorige week dinsdag een brief over”, vervolgt Verhoeff. “Die brief kwam anderhalf jaar nadat we hadden gemeld dat het bedrijf daar volgens ons niet past. Het bedrijf krijgt nu geen milieuvergunning. Het vreemde is: een bedrijf met vijf man personeel past daar niet en een week later hoor je dat de gemeente het pand heeft gekocht en er opvang wil maken. Ze spreken zichzelf tegen als ze zeggen dat dit bedrijf er niet past en nu iets willen realiseren wat vele malen groter is.”

Riool overbelast
Verhoeff heeft meer zorgen. “Het riool is overbelast. Omdat het een noodsituatie is krijgt de gemeente geld van het Rijk om het riool aan te pakken, maar het is onmogelijk om in zo’n korte tijd het riool aan te passen. Per 15 april moet de gemeente al een plek hebben voor Oekraïners.”

Drukke Lekdijk
De situatie in Groot-Ammers, waar ook Oekraïners worden opgevangen, vindt Verhoeff niet vergelijkbaar. “Daar is voldoende ruimte voor de opvang van Oekraïners. In Waal is onvoldoende ruimte. Je moet een stoep af, het ligt aan een drukke Lekdijk. Zoveel mensen ineens, al die bewegingen, dat gaat voor ongelukken zorgen. En er zijn helemaal geen voorzieningen voor de gezinnen en de kinderen om zich daar bezig te houden. Het is een heel klein erf en een vervuild terrein, want er heeft jarenlang een autogarage gezeten. Ook maken wij ons zorgen over waardevermindering van onze huizen. Want als dit doorgaat, kunnen ze het tien jaar lang gebruiken als opvang.”

Verhoeff voegt eraan toe: “Niemand heeft problemen met opvang van Oekraïners, op een enkeling na misschien, alleen niet op deze schaal in ons buurtschap. Een stuk of vijftien mensen, dat zou behapbaar zijn.”

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app