Afbeelding

Filegroei komt tot stilstand; A27 op 1 in file top 10

Algemeen 765 keer gelezen

REGIO • De zwaarte van de files in Nederland is in de afgelopen zes maanden nauwelijks gestegen in vergelijking met het eerste halfjaar in 2016. Dit blijkt uit de cijfers van de ANWB. De A27 van Utrecht richting Breda, tussen Lexmond en Gorinchem, staat landelijk echter wel op nummer 1.

De amper gestegen totale filegroei is opmerkelijk na drie jaar lang forse groei. Deze periode van groei begon in het voorjaar van 2014 en nam elk jaar toe.

Groei tot stilstand
In het eerste kwartaal van 2017 steeg de filezwaarte nog wel, zij het licht met 3 procent. De metingen na een halfjaar wijzen uit dat de filegroei vrijwel tot stilstand is gekomen. Het mooie voorjaarsweer heeft daar volgens de ANWB aan bijgedragen.

Meer files overdag
Tijdens de ochtendspits stroomde het woon-werkverkeer op snelwegen en provinciale wegen beter door en daalde de filezwaarte met 7 procent. Daarentegen stonden het afgelopen halfjaar overdag zo'n 13 procent meer files in vergelijk met 2016. De drukte tijdens de avondspits is vrijwel gelijk aan dezelfde periode vorig jaar.

Reistijd hoger
Weggebruikers die dagelijks tijdens de ochtend- en avondspits reizen zullen weinig merken van deze ontwikkeling. Terwijl de filezwaarte vrijwel gelijk is aan die van vorig jaar blijkt uit de cijfers dat de totale reistijd voor weggebruikers nog altijd 20 procent hoger uitkomt in vergelijk met het eerste halfjaar van 2016.

Per regio
Regionaal zijn er grote verschillen als het gaat om doorstroming van het verkeer. In de drukste regio, de Randstad nam de filezwaarte het afgelopen halfjaar met ruim 5 procent af.

De aanzienlijke verbeterde infrastructuur in de regio  Almere, Amsterdam en Amstelveen heeft daar flink aan bijgedragen. Naast de verbrede A1 tussen Amsterdam en Muiderberg zorgen de nieuwe aansluitingen met de A6 met Almere en de A9 met Amstelveen voor veel betere doorstroming. Ook de verlegging van de A9 bij  Badhoevedorp en verbeterde aansluiting op de A4/A10 heeft inmiddels gezorgd voor minder oponthoud  voor de weggebruiker.

In de regio Den Haag was de filegroei 2 procent. In Utrecht bleef de situatie gelijk maar op de wegen in de regio Rotterdam nam de filezwaarte het afgelopen half jaar opnieuw toe met bijna 13 procent.

A15
In de file top 10 staat de A15 van Rotterdam naar Gorinchem op een vijfde plaats. Het is daar vooral druk op het traject tussen Hendrik Ido Ambacht en Sliedrecht.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De kaart met daarop de windturbines ingetekend.
Nieuw plan voor twee windturbines: één in Gorinchem-Noord, één net over de gemeentegrens in Molenlanden Nieuws 6 uur geleden
• Impressie van het 'nieuwe' gemeentehuis in Leerdam.
Verbouwing gemeentehuis in Leerdam gaat door, ondanks verhitte discussie over opgelopen kosten Nieuws gisteren
• Het onderzoek ging afgelopen nacht al van start.
Buurt geschrokken en gespannen na aanslag woning Oud-Alblas: 'Wat als dit net zo gaat als bij de loodgieter in Vlaardingen?' Nieuws 29 apr, 10:44

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden