• Yort van Wijk in actie in Spa.
• Yort van Wijk in actie in Spa. Foto: Mitch Koolen

Karter Yort van Wijk mist ondanks fraaie zege Nederlandse titel op één punt

Sportt 401 keer gelezen

SPAR • Yort van Wijk deed op de kartbaan in het Belgische Spa een ultieme poging om Nederlands kampioen te worden. De 18-jarige karter uit Acquoy vocht in de ID Engines Senior voor wat hij waard was en won de drie races, maar in de eindafrekening kwam hij precies één punt te kort voor de titel. Die eer ging naar Sam Calis. Broer Ties van Wijk had ook nog kans op het kampioenschap in de ID Engines Junior. Na een door motorproblemen mislukte kwalificatie moest het 11-jarige talent van ver komen en dat was net te veel gevraagd. Hij eindigde als vierde in de eindstand.

 Wie Yort van Wijk na twee NK-weekenden had verteld dat hij dit jaar nog zo ver zou komen, was voor gek verklaard. “Na de eerste twee weekenden in Strijen en Venray stond ik op de achtste plaats. We hebben een pauze genomen, zijn op vakantie geweest en daarna is het gaan lopen. In Assen en Eindhoven werd ik tweede en de races in Berghem en Spa heb ik gewonnen. Dat ik net geen kampioen ben geworden, is een beetje balen, maar je mag eigenlijk niet balen. Ik heb in Spa in droge omstandigheden pole gepakt en in de regen drie races met overmacht gewonnen. Daar kun je alleen maar heel blij mee zijn.”

 ’Spa is een top-baan’
Yort kende de baan, die tegen het F1-circuit aan ligt, tot een week geleden nog niet. “Ik had nog nooit op deze baan gereden. Vorige week hebben we hier voor het eerste getraind en het voelde meteen heel goed aan. Zowel in droge als in natte omstandigheden ging het goed, we hadden een goede afstelling en alles liep soepel. Ik vind het echt een top baan. Dat zal iedereen zeggen over een baan waar je snel bent, maar ik vind het echt geweldig. Er is veel hoogteverschil en dat zie je bij kartbanen in Nederland bijna niet. De kombocht is gaaf en die voel je wel in je buik. Dit is echt genieten.”

Fraai seizoen
Ondanks het nipt mislopen van de titel, kan Yort terugkijken op een fraai seizoen. “Uiteindelijk is het een topseizoen geworden. Aan het begin van het seizoen hadden we hier meteen voor getekend, maar als je er bijzit, wil je altijd meer natuurlijk. We hebben alles gegeven, maar de titel zat er net niet in. Het is vooral gaan lopen dankzij de hulp van mijn monteur Peter Zegers. Hij was er vanaf het weekend in Venray bij. Daarna ging het ieder weekend beter. Het was een stroeve start, maar een fantastisch einde.”

Broer Ties
Broer Ties zakte in de eindstand van de ID Junior van de tweede naar de vierde plaats. “Tijdens de trainingen liep het allemaal goed, maar op zaterdag kregen we een nieuwe motor en die was niet top. We dachten dat we het konden repareren, maar in de kwalificatie werd het erger. Daardoor kwam ik niet verder dan de 14e plaats. Op zondag hadden we een nieuwe motor en was ik in de vrije training het snelste, maar ik moest starten van P14. Ik probeerde wel naar voren te komen, maar ik maakte te veel foutjes en wilde te snel naar voren. Teleurstellend dat ik nu vierde in het NK ben geworden.”

‘Trots’
Ties kijkt positief terug op zijn eerste seizoen in de ID Junior. “Ik ben trots op dit seizoen. Er zat veel potentie in en ik ben blij met mijn resultaten. Volgend jaar mogen we niet meer in de ID Junior rijden en dan wil ik graag Rotax gaan rijden. Ik had volgend jaar graag voor de Nederlandse titel in de ID Junior willen strijden, maar een stapje hoger is ook leuk. In Strijen heb ik tijdens clubraces al met een Rotax gereden. We hebben nog geen hoge verwachtingen, maar ik ga wel mijn uiterste best doen om zo hoog mogelijk te eindigen.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden