• Een volle zaal tijdens de laatste bijeenkomst.
• Een volle zaal tijdens de laatste bijeenkomst. Foto: J.Wijngaard

Plannen om Enspijk te verwarmen met Lingewater zijn klaar

Algemeen 949 keer gelezen

ENSPIJK • Ruim zeventig mensen uit Enspijk en omgeving kwamen vorige week luisteren naar de werkgroep die zich inzet voor een systeem om Enspijk straks van warmte te voorzien. Het systeem werd uitgelegd en bekendgemaakt dat later deze maand de bijbehorende coöperatie het levenslicht gaat zien. 

Haalbaarheidsonderzoek

“Het plan lijkt zeker haalbaar maar een onderzoek is zeker nog nodig”, zegt Hijmen van Doornspeek. Hij is de beoogd voorzitter en was negen maanden geleden een enthousiaste toehoorder bij de eerdere bijeenkomst. Een haalbaarheidsonderzoek blijkt nodig om een aantal vragen, vooral de financiële voor de inwoners van Enspijk te beantwoorden. Het Lingedorp kent veel woningen van voor 1980 en er is een grote diversiteit aan al doorgevoerde maatregelen. 

‘Samen werkt beter’

De werking van het systeem is snel uitgelegd. De warmte uit het Lingewater wordt opgeslagen in de grond en later verspreid via het warmtenetwerk dat in en door de dorpskern komt te liggen. In de woningen komt een kastje voor het gesloten systeem, apart van drinkwaterleidingen. In het publiek zitten mensen die zeven jaar best lang vinden om nog te wachten. “Ik heb offertes liggen voor een warmtepomp, ik wil graag verduurzamen”, zegt een man in het publiek. “Samen werkt beter, we gaan dit met zijn allen doen”, is de boodschap. Gemeente en Waterschap zien het plan ook graag slagen: “Het kan een heel mooi voorbeeld zijn.”

Informatie

In januari 2023 staat de oprichting Coöperatie Duurzame Warmte Enspijk gepland. Ook is er een warmtescan voor huizen in Enspijk. Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Aan de warmtescan zijn geen kosten verbonden en Enspijkers kunnen zich aanmelden via: info@dwenspijk.nl 

De coöperatie in oprichting wil alle huishoudens en bedrijven in Enspijk die daarvoor openstaan persoonlijk benaderen met een enquête, zodat er een goede inventarisatie gemaakt kan worden van een ieders opvattingen, ideeën, onduidelijkheden en ook zorgen. 

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden