• Kerstmarkt in Heeselt.
• Kerstmarkt in Heeselt. Foto: Mieke Nijboer

Kerstmarkt in Heesselt in de fruitschuur van Van Houwelingen

Algemeen 798 keer gelezen

HEESSELT • Op 10 december is het weer zo ver: kerstmarkt in Heesselt. De fruitschuur van Van Houwelingen wordt omgetoverd tot ‘cultuurschuur’; een plek voor feesten, concerten en ontmoetingen. De vrijwilligers van Historisch Cultureel Centrum Stichting Kerk Heesselt zorgen voor de transformatie; vanaf vijf uur is alles in kerstsfeer.

Traditie geboren 

Toen de stichting in 2015 buiten bij de kerk zo’n markt wilde organiseren, sloegen de weergoden toe: er werd storm en hagel voorspeld. Alles was ingekocht, het had in de krant gestaan en iedereen was er klaar voor. 

Op het laatste moment werd Fausto van Houwelingen gebeld. Zijn vrouw Mieke die op school werkte, hoorde van moeders daar dat er de volgende dag een kerstmarkt bij hen zou zijn. Bij thuiskomst hing de eerste kerstversiering al in de schuur. Mieke Nijboer: ‘Sindsdien is het elk jaar kerstmarkt, behalve tijdens corona. Mensen uit het dorp en ver daaromheen kunnen elkaar in warmte en gezelligheid ontmoeten!’

Beter Eten 

Er zijn cadeautjes voor onder de kerstboom, ambachtelijk gestookte Eau de Vie, kaas uit de regio en Spaanse producten. Zelfs glas in lood is er te koop. Wie om vijf uur al trek heeft, komt zeker aan zijn trekken. Bij het lokale initiatief Beter Eten waar je het hele jaar door producten uit de streek kunt bestellen, kun je van alles proeven. Er zijn poffertjes en Varikse erwtensoep. Terugkerend hoogtepunt is het broodje zuurkool met worst, uiteraard van lokale leveranciers.

Plaatselijke muzikanten

Terwijl u het gezellig hebt, het innerlijk wordt gelaafd en er ook nog mooie presentjes kunnen worden gekocht, klinken er Dickensliedjes die de sfeer versterken. Gezongen door Zinnia uit Varik. Want de kerstmarkt kent nòg een traditie: er is altijd live muziek van plaatselijke muzikanten.

Jacqueline Maris

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app