• Mienke van Alphen uit Rumpt
• Mienke van Alphen uit Rumpt Foto: Steph.fotografeert

Zelfstandig wonen in West Betuwe

Algemeen 1.165 keer gelezen

RUMPT• De rolstoelgebonden, 30-jarige Mienke van Alphen woont nog bij haar ouders in Rumpt maar droomt stiekem van een eigen plek. “Ik wil uitvliegen”, schreef ze in een column. Dit moet dan wel een plek zijn waar voor haar 24 uur per dag of op afroep zorg voorhanden is.

In een column op de Koetjong schreef Mienke van Alphen enkele weken geleden dat het tijd werd om uit te vliegen. Naast de zorg die beschikbaar moet zijn droomt ze er ook van om in West Betuwe te kunnen blijven wonen en dan niet in een seniorenvoorziening maar tussen leeftijdsgenoten.
“Ik wil niets liever dan in de buurt blijven van mijn werk en sociale contacten, net als mensen die geen zorg nodig hebben”, legt Mienke uit. In Nijmegen-Lent zag zij laatst hoe daar met een bewonersinitiatief daar geleid had tot een prachtige woonvoorziening.
Ze vertelt verder: “Onlangs werd ik getipt over ‘Mindset Wonen’, dit is hét nieuwe bewonersinitiatief voor mensen met een lichamelijke beperking die gebruik willen maken van 24-uurs zorg en regie willen houden over hun leven. Het gaat om zelfstandig wonen in een eigen appartement, ruimte voor ontmoeting en gezamenlijke regie over de zorg. Alle bewoners kopen voor een groot deel de zorg gezamenlijk in via het persoonsgebonden budget. Daarnaast kopen bewoners hun eigen zorgverleners in.

De appartementen zijn volledig rolstoeltoegankelijk en ongeveer 75 m² groot. In het appartement zit een ruime woonkamer met open keuken en een grote slaapkamer met aangrenzende badkamer. Een gemeenschappelijke loungeruimte kan door de bewoners worden gebruikt om elkaar te ontmoeten, en door de zorgverleners, zodat zij een fijne plek hebben om te zitten als zij niet bij een bewoner aan het werk zijn.” 

Zoeken naar medestanders

Mienke heeft dit plan gelanceerd binnen het Platform Toegankelijk West Betuwe en hoopt medestanders te vinden om een project zoals ‘Mindset Wonen’ ook in West Betuwe te kunnen ontwikkelen: “Ik denk dat ik niet de enige ben met deze woonwens, er zijn al veel initiatieven voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit idee richt zich specifiek op mensen met een fysieke beperking met een zorgvraag. Voor onze regio kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een plek met ongeveer tien appartementen, volledig rolstoeltoegankelijk met daarnaast een gemeenschappelijke ruimte.”

Informatie en aanmelden: toegankelijkwestbetuwe@gmail.com

Jeroen Wijngaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden