Afbeelding
Foto: aangeleverd

Podiumplaatsen voor kartbroers Yort en Ties van Wijk

Algemeen 439 keer gelezen

BERGHEM/ACQUOY • De kartbroers Yort en Ties van Wijk uit Acquoy hebben ook bij de vierde ronde van het NK 4takt van Chrono Karting het podium gehaald. 

De 18-jarige Yort was op de baan van Circuit Park Berghem verreweg de snelste in de ID Engines Senior. Voor hem was het zijn eerste dagzege in het Nederlands kampioenschap. De zeven jaar jongere Ties presteert in de ID Engines Junior ook al het hele jaar sterk en eindigde in Berghem op de derde plaats. 

Kwalificatie
De kwalificatie op zaterdag werd onder droge omstandigheden afgewerkt, maar de weergoden hadden voor de races op zondag iets anders in petto. De regen viel onophoudelijk en dat bracht de broers in hun element. Yort en Ties reden beiden de vierde tijd in de kwalificatie, maar vanaf de vrije training op zondag begon het te lopen. Yort had in die training maar liefst 1 seconde voorsprong op de rest van het veld.

“Het liep echt super goed en ik ben heel blij met mijn eerste overwinning”, zo vertelt Yort na de podiumceremonie. Op dat moment schijnt er een licht zonnetje, maar dat was de rest van de dag wel anders geweest. “De zondag is perfect gelopen. Dat begon al met de training waar ik een seconde sneller was dan de rest. Die training duurde maar 5 minuten, dus over de tijden kun je niet heel veel zeggen, maar het gevoel” op de baan en in de kart was meteen erg goed. In de eerste race moest ik vanaf P4 komen, maar na anderhalve ronde had ik de eerste positie al te pakken en ik won die race met 6 seconden voorsprong. In de tweede race was het verschil aan de finish zelfs 13 seconden. Drie keer P1 is echt fantastisch.” 

Trainingen in de regen
Yort vertelt dat het team veel in de regen getraind heeft. “Afgelopen woensdag nog, ook hier in Berghem, samen met onze trainer Scott Swart. Dat heeft heel goed geholpen. Daar hebben we de puntjes op de i kunnen zetten. Dan kun je andere lijnen proberen zonder dat het afgestraft wordt. Vervolgens kijk je de beelden van de GoPro terug en kijk je wat je nog beter kunt doen. In de regen wisten we direct welke lijnen we moesten rijden.”

Ook Ties genoot van het rijden in de regen. “Het was een uitdagende dag met sterke tegenstanders. Natuurlijk was de baan glad en in het begin is dat even wennen. Je moet afwachten waar je staat ten opzichte van de rest. Ik ben wel tevreden met mijn derde plaats, al had ik wel gehoopt op meer. Dit was denk ik het hoogste haalbare vandaag. Het was een mooie dag met goede races en mooie inhaalacties.” 

“In de eerste race wist ik van P4 (plaats 4, red.) op te klimmen naar P2 (plaats 2, red.), maar ik had net de snelheid niet om de race te winnen. In de tweede race kwam Sky Defourny me voorbij. Hij was echt snel en reed heel sterk. Daardoor zakte ik naar P3 (plaats 3, red.) en die positie heb ik in de tweede en derde race vastgehouden. In het Nederlands kampioenschap sta ik er nog steeds goed bij. De nummer 1 is iets uitgelopen, maar ik sta tweede en er kan nog van alles gebeuren.” 

Yort en Ties van Wijk worden ondersteund door monteurs Peter en Cas bedanken, rijderscoach Scott, hun ouders, het team van Swarttec Motorsport. Sponsor van het de twee broers is het tandheelkundig centrum Parijsch. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden