• Irma en Rien Baas.
• Irma en Rien Baas. Foto: Aangeleverd

Irma en Rien Baas: al bijna 25 jaar een ondernemersechtpaar op het Europaplein

Zakelijk 3.121 keer gelezen

LEERDAM • Irma en Rien Baas, wie in Leerdam kent dit ondernemersduo niet? Al 40 jaar samen en 36 jaar getrouwd en nu in april 2024 ook al 25 jaar samen ondernemers als eigenaren van de Keurslagerij op het Europaplein. 

Rien en Irma waren al hun hele leven elkaars overburen in de Leliestraat in Leerdam, voordat ze verkering kregen. Rien was nog maar 17 en Irma net 15 jaar oud. Rien voetbalde vroeger bij Leerdam Sport, maar wilde op zaterdag werken en dus stopte het voetballen voor hem. Irma ging wel eens met Rien zijn moeder naar de stad, dus was daar al vroeg kind aan huis. Toen ze eenmaal gingen trouwen, trouwden ze uit huis vanuit de Leliestraat.

Rien leerde al vroeg slachten 
Rien zijn ervaring met dieren en vlees begon al vroeg. Als zesjarige jongen mocht hij al meehelpen met de slacht van konijnen en duiven met zijn zogenoemde ‘opa’ van Schouten. Opa van Schouten had zelf geen kinderen, dus hij nam Rien graag mee op pad.

Rien: “Vroeger ging je nog huis aan huis om het vee te slachten, maar dat is tegenwoordig natuurlijk niet meer. Op 16-jarige leeftijd ging ik werken in Culemborg en daar heb ik de opleiding afgemaakt bij de slagerij van Harry Buur. Na deze tijd heb ik nog wat andere ervaringen opgedaan in diverse slagerijen en uiteindelijk kwam ik bij Cor de Jong op het Europaplein.”

Irma accepteerde al die tijd dat Rien zo hard bezig was voor hun toekomst en dat hij veel weg was. Hun relatie heeft, zo is duidelijk, altijd stand gehouden.

Eigen zaak 
Toen Rien op het Europaplein werkte, was dat eerst onder de hoede van Cor de Jong. Els en Herman werden collega’s en zij zijn nu ondertussen al jaren twee van hun trouwe medewerkers. In april 1999 namen Rien en Irma de zaak samen over. Een nieuw avontuur begon! Irma werkte voor deze tijd in een bakkerij, dus ervaring met verkopen had ze wel. “Ik moest alleen wel in één week tijd het slagersvak leren. Ik droomde er ’s nachts zelfs van”, blikt ze terug.

Rien was toen inmiddels 34 en Irma 32. Ze hadden intussen ook twee dochters: Anouk van zeven en Nina van een half jaar oud. Met veel hulp van ouders en schoonouders kon de onderneming gestart worden. Anouk vond heel veel leuk in de slagerij en dus begon ze al vroeg met helpen. Op 10-jarige leeftijd ging ze mee met Herman om bestellingen rond te brengen én hielp ze met schoonmaakklusjes. 

Op 15-jarige leeftijd kreeg ze een cadeau van haar vader en moeder: een contract! Inmiddels werkt Anouk niet meer in de slagerij, behalve met de drukke kerstdagen, maar als operatie assistente in het ziekenhuis. Haar zusje Nina is ook de zorg kant opgegaan, maar dan als kinderverpleegkundige en als zzp’er in de thuiszorg.

Redders in nood 
In de afgelopen 25 jaar hebben Rien en Irma ook genoeg bijzondere dingen meegemaakt. Zo vertellen ze over een bruiloft die ze ooit redden: “Op vrijdagmiddag om 16:00 uur hoorden we dat er in Leerdam aan de Horndijk een barbecue gepland stond voor 100 personen die om 19:00 uur aan tafel moesten. De cateraar was echter niet op komen dagen en dus hadden ze een groot probleem.”

Dankzij alle medewerkers en Rien en Irma zelf werd alles op tijd geleverd: vlees, salades etc. “En de gasten hadden niks door en de bruiloft was gered. Elk jaar op hun trouwdag komt het bruidspaar nog steeds taart brengen naar de slagerij”, lachen Rien en Irma.

Voorlopig nog niet klaar 
Rien en Irma zijn dankbaar en blij met het team om hen heen: “Veel trouwe medewerkers zijn er geweest in de afgelopen 25 jaar en nog natuurlijk. De slagerij is echt ons levenswerk en we vinden klantenbinding en betrokkenheid ontzettend belangrijk. We hopen samen natuurlijk gezond te blijven en oud te worden. Voorlopig blijven we er in ieder geval nog voor gaan in de slagerij samen.”

“De wens dat ooit iemand ons kindje overneemt is aanwezig, het zou zonde zijn als de naam Rien Baas niet voorgezet wordt. Maar ja, wie voorspelt de toekomst?”

Op zaterdag kunnen Rien en Irma nog wel versterking gebruiken in de winkel. Interesse? Mail naar info@baas.keurslager.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden