• Voor zowel recreanten als ervaren wielrenners is de AWM geschikt.
• Voor zowel recreanten als ervaren wielrenners is de AWM geschikt. Foto: Aangeleverd

Fietsen voor het goede doel op paasmaandag: Arno Wallaard Memorial

Sport 919 keer gelezen

Regio • De Arno Wallaard Memorial, een toertocht en wedstrijd door Vijfheerenlanden en Alblasserwaard, staat weer voor de deur.

De Arno Wallaard Memorial, AWM, is inmiddels een begrip in de regio: op zaterdag 13 april rijden jonge profwielrenners op hoge snelheid door de straten van Meerkerk. Maar ook recreanten, fanatieke toerders, gezinnen en dagjesmensen hebben de kans om in hun eigen tempo te genieten van de polder. Voor hen is er op paasmaandag de AWM-Toertocht in Meerkerk.

Mooie plekjes

De AWM-Toertocht gaat voor een deel over hetzelfde parcours als de wedstrijd van 13 april. Maar sommige wegen zijn te smal en sommige bruggen te wiebelig voor de profwielrenners. Juist die mooiste plekjes zitten wel in de routes van de Toertocht. En voor de jongste deelnemers is er de 11km fietspuzzeltocht. Eén ding is zeker: alle fietsers zullen omringd zijn door mooie bruggetjes, molens en natuurlijk de polder.

Polderpuzzel

Voor wie de uitdaging aandurft of wie nog meer van de polder wil meemaken, zijn er fietsafstanden van 30 en 60 kilometer. Ook voor die afstanden is er een heuse polderpuzzel bedacht: test je regiokennis en gebruik je ogen goed terwijl de wind door je haren waait.
Bij terugkomst kunnen deelnemers de oplossing van de polderpuzzel inleveren, hiermee maken zij namelijk kans op een VIP-plek bij de profwedstrijd op 13 april. Wat dat inhoudt? De organisatoren leggen uit.


“Achter het grote peloton met zo’n 150 renners rijden teamwagens en gastenwagens met VIPs. Op die plek zit je midden in de wedstrijd. De renners vliegen je voorbij, politiemotors racen rond om het verkeer te regelen en de tv-helikopter cirkelt boven je hoofd: het is één groot spektakel.”

De snelste benen

De organisatie weet maar al te goed dat zo’n VIP-plek erg gewild is. Er is daarom nóg een manier om deze plek te bemachtigen. “Langs het parcours is een stuk route gemarkeerd waarop tijden geregistreerd worden. Dat gebeurt via de sportapp Strava. Zo’n plotselinge tijdregistratie doet het bloed van mening wielrenner harder stromen. Dit is dan ook echt iets voor de lange afstanden: de 60, 95 en 120 km. De snelste benen mogen instappen in de gastenwagen als VIP tijdens de wedstrijd op 13 april.”

Manier om te herdenken

De toertocht en wedstrijd zijn vernoemd naar Arno Wallaard, een jongen uit de polder met een droom. Hij wilde profwielrenner worden. Duizenden rondjes fietste hij. Verborgen paadjes waren er niet voor hem en hij kende elke straatsteen.

Arno’s droom werd werkelijkheid, toen hij 26 jaar oud was tekende hij een profcontract. “Helaas overleed hij enkele maanden later aan een onbekende hartziekte”, zo vertelt Arno’s moeder Frieda. “Ook na 18 jaar missen we hem nog elke dag. Maar met de Arno Wallaard Memorial Toertocht verspreiden we Arno’s polderpret aan alle fietsliefhebbers uit de regio.”

Fietsen voor een goed doel

Als junior won Arno 25 wedstrijden in shirts van RC Jan van Arckel. De hoofdsponsor van die bewuste club, Compassion, is dit jaar het goede doel achter de toertocht. “We hebben de actie ‘1000 fietsen voor Sri Lanka opgezet”, vertelt Jan Groothuis van Compassion.

“Momenteel kampt het land met een ernstige economische crisis die het gevolg heeft dat buskaartjes onbetaalbaar zijn. Hierdoor hebben duizenden kinderen geen vervoer van en naar school. We hebben al achthonderd fietsen gedoneerd maar hebben er nog duizend nodig. Middels de toertocht willen we die faciliteren.” Geïnteresseerden kunnen tot eind juni doneren, maar er gaat ook een deel van het inschrijfgeld naar het doel.

“Hier in Nederland staan we er niet bij stil dat kinderen niet naar school kunnen omdat er geen vervoer is”, vult Frida Wallaard aan. “Hoe mooi is het dat wij al fietsend ons steentje bij kunnen dragen aan de toekomst van die kinderen. Allemaal zodat zij daar ook een goed leven kunnen opbouwen.”

Vorig jaar namen ongeveer 400 fietsers deel aan de toertocht. Inschrijven voor de tocht van dit jaar kan via www.arnowallaardmemorial.nl/toertocht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden