• Het eiland.
• Het eiland. Foto: Mimi van Rossem

Nieuwbouwplannen op het Eiland in Leerdam krijgen vorm: drie woontorens met 126 appartementen

Nieuws 4.400 keer gelezen

LEERDAM • Tijdens een zeer druk bezochte voorlichtingsavond over de nieuwbouwplannen van het Eiland in wijk noord, zijn bewoners, buurtgenoten en geïnteresseerden door de planontwikkelaar Habion bijgepraat over de stand van zaken. Zo is het plan om drie nieuwe woontorens te bouwen. 

Er zijn sinds de start van dit project, waarbij de bewoners vanaf het begin zeer nauw zijn betrokken, veel stappen gezet tot realisering van het plan. Wat gaat er allemaal gebeuren om van het Eiland een mooi woongebied voor senioren te maken? 

126 appartementen 
De komende jaren worden het gebouw de Beukelaar en Rondas gerenoveerd en verduurzaamd. De 58 oude woningen van het Rondas 1 en het oude verpleeghuis dat 90 woningen telde, worden afgebroken. Hiervoor in de plaats worden er naast de Beukelaar, en op de oude plaats van het verpleeghuis, drie woontorens gebouwd. In totaal bieden deze torens onderdak aan 126 appartementen zowel in de sociale als vrije sector.

Tegen de Rondas 2 worden ruimtes aangebouwd die gebruikt kunnen worden door de fysio, een huisarts en door de bewoners om elkaar te kunnen ontmoeten. Want vanaf het eerste overleg tussen planontwikkelaar Habion en bewoners was duidelijk dat het ontmoeten bij de bewoners hoog op het prioriteitenlijstje staat.

Rekening gehouden met wensen 
Vorige week zijn de bewoners bijgepraat over de stand van zaken en hieruit bleek dat met veel wensen, die tijdens de maandelijkse informatie- en inspraakavonden naar voren zijn gebracht, rekening is gehouden. Aanwezigen waren blij te horen dat in het nieuwe stuk dat aan de Rondas wordt gebouwd er een ontmoetingsruimte komt waarin onder meer een kaart-, spelletjes- of knutselmiddagen gehouden kunnen worden.

Nadat de aanwezigen een mooie presentatie te zien kregen waarbij zij virtueel over het nieuwe Eiland reden, stelden enkelen alsnog een aantal vragen. Komen er laadpalen en waar kunnen fietsen of scootmobielen worden gestald? Maar ook of er één of twee liften in alle gebouwen komen.

Een aantal vragen kon deze avond nog niet beantwoord. Want het is nu nog niet duidelijk waar de fietsen of scootmobielen gestald kunnen worden, en of dat er tussen de woontorens geparkeerd kan worden. Ook op de vraag waar de ondergrondse vuilcontainers komen, kwam deze avond nog geen duidelijk antwoord.

Hoe nu verder?
Habion verwacht dat de voorlopige ontwerpen voor de zomervakantie afgerond worden. Ook loopt er momenteel een onderzoek naar vleermuizen en kikkers in het gebied. Als alles waaronder deze dierenonderzoeken en sloop -en bouwvergunningen een beetje voorspoedig verloopt, kan er in 2025 met het werk begonnen worden. De projectontwikkelaar gaat ervan uit dat dit tot 2029 zal duren.

Mimi van Rossem 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Collin Westbroek kom solo over de meet in Meerkerk.
Collin Westbroek soleert in finale ijzersterk naar winst in juniorenkoers Arno Wallaard Memorial Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Ongeval op A27 bij Lexmond: afsluiten rijstrook zorgt voor lange file en uur vertraging 112 16 uur geleden
• Stap voorbereid de fiets op dit voorjaar.
Voorbereid fietsend het voorjaar in: workshop om fietsveiligheid te verbeteren Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden