• Het gebied waarom het draait: de Beukenlaan, Bosbaan, Singellaan en het Jufferslaantje.
• Het gebied waarom het draait: de Beukenlaan, Bosbaan, Singellaan en het Jufferslaantje. Foto: TopVorm Vastgoed

Zorgen om het Natuurpad Vianen zijn niet nodig volgens de gemeente: ‘Er speelt meer’

Nieuws 3.383 keer gelezen

VIANEN • De zorgen die spelen rondom de bouwvisie langs de Beukenlaan in Vianen zijn nergens voor nodig volgens de gemeente. Het Kontakt bracht het nieuws dat een projectontwikkelaar het stuk grond had gekocht met de intentie er 300 woningen te bouwen, eerder deze maand.

Volgens wethouder Teus Meijdam zijn de zorgen van inwoners ongegrond. “De grond is al in 2021 aangekocht door projectontwikkelaar TopVorm Vastgoed. De ontwikkelaar heeft dit alleen enige tijd niet actief gecommuniceerd.”

De aankoop is destijds wel door de ontwikkelaar kenbaar gemaakt bij de gemeente. Zij hebben toen direct duidelijk gemaakt hebben dat het behouden van de natuurpaden een vereiste was. “We snappen echt wel dat inwoners van de regio gehecht zijn aan die natuurpaden, die willen we dan ook behouden. Maar er speelt meer.”

Beperkte invloed

De gemeente nam omwonenden en belanghebbenden graag mee in het proces, door de informatiebijeenkomst in Helsdingen op 26 februari bij te wonen. Tino Meuwsen, de projectleider gebiedsontwikkeling van de gemeente, was daarbij om uitleg te geven. “We wilden de kaders kenbaar maken. Onze doelen, wensen en voorwaarden om ontwikkeling langs de Beukenlaan acceptabel te vinden, waarbij we tekeningen hebben getoond.

“Bezoekers trokken hierna de conclusie dat dit het kant-en-klare plan was. We zijn heel voorzichtig met het tonen van foto’s of schetstekeningen in deze fase, want ze gaan een eigen leven leiden. Het is echt enkel een plan van de projectontwikkelaar. Wij bepalen uiteindelijk of dit haalbaar is en daadwerkelijk gerealiseerd mag worden. Maar als gemeente doe je het nooit goed. Wij hebben maar beperkt invloed op wat de projectontwikkelaar laat zien op zo’n avond maar worden daar wel op aangekeken.”

Participatie verzorgen

Uiteindelijk zouden elementen van de tekeningen wel deel uit kunnen maken van het definitieve plan. Maar volgens Meijdam is dat nog helemaal niet zeker. “Voordat er gewerkt kan worden aan een definitief bouwplan, is het de verantwoordelijkheid van de projectontwikkelaar om met omwonenden en betrokkenen in gesprek te gaan. Dat is niet aan ons. In de Omgevingswet is vastgelegd dat de gemeente dat uit handen geeft.”

Een gemiste kans, noemen de petitiehouders dat. “Je werkt als gemeente toch voor de stad en met de stad? Voer het gesprek met je inwoners. Je zet inwoners te makkelijk weg door te zeggen ‘we doen het nooit goed’. Het vertrouwen verdwijnt hiermee.”

Duizend nieuwe woningen

Maar voordat dit allemaal mogelijk is zou het omgevingsplan van Vianen aangepast moeten worden. Zolang de grond de bestemming agrarisch heeft mag er namelijk niet gebouwd worden. “Ook bij dat proces komt een participatieprocedure kijken. Als de projectontwikkelaar de participatie niet juist uitgevoerd zou hebben, zou dat hierdoor alsnog aan het licht komen.”

Bij de participatie komt kijken dat niet iedereen het altijd eens zal zijn, volgens de gemeente. “Ook omwonenden kunnen onderling verschillende bezwaren of belangen hebben. Maar uiteindelijk is de rol van de gemeente dat wij bepalen wat de beste bestemming is voor deze plek.”

“We hebben duizend nieuwe woningen nodig in Vianen”, vervolgt de gemeente. “Dat kan niet op één plek. De Beukenlaan is een stuk grond met een goede ligging: tussen een groot ov-knooppunt én het historische centrum in. Met de nodige zorgvuldigheid en participatie zien we dus inderdaad graag een bouwplan verschijnen van de projectontwikkelaar. Ondanks dat niet iedereen daar op dit moment even blij mee is.”

Kans op bouw groot geacht

Ondanks het aantal stappen dat nog volgt, staat de gemeente positief tegenover het bouwplan. “Ik acht de kans vrij groot dat de woningen er komen”, aldus Meijdam. “Maar hoe ze eruit gaan zien is nog onduidelijk. En het zal nog jaren duren. We realiseren ons dat de petitie ‘Behoud natuurpad Vianen’ al 1800 handtekeningen via diverse kanalen heeft en dat velen van de ondertekenaars tegen de komst van woningen zijn. Maar er zijn ook voorstanders die er graag zouden wonen, die hoor je minder vaak.”

Afhankelijk van projectontwikkelaar

Daarnaast bestaat er een verschil tussen inbreidingslocaties en uitbreidingslocaties. De gemeente moet naar eerstgenoemde op zoek: lege stukken grond binnen een stad waarop gebouwd kan worden. De omgeving rondom Beukenlaan is er daar één van.

“We kunnen dat niet zelfstandig omdat we niet overal grond in bezit hebben. Wij zijn daarom ook afhankelijk van initiatiefnemers zoals deze projectontwikkelaar, om met plannen te komen”, vertelt Meuwsen. “Maar we zijn echt kritisch op het plan. We zetten echt geen ondoordachte pluk huizen neer.”

Stichting wil bouw tegenhouden

Waar de groep petitiehouders voorheen deelde van plan te zijn een stichting op te richten, zijn zij daar nu druk mee bezig. “Om het gesprek aan te gaan. Diverse partijen worden niet gehoord.”

Verder heeft de groep een Woo-verzoek ingediend om er hopelijk achter te komen hoe de gemeente tot de conclusie is gekomen dat dit stuk grond ideaal zou zijn voor woningbouw. “Dat is het namelijk totaal niet, als je het ons vraagt.”

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden