• De luchtfoto waarop het gebied rondom de Beukenlaan gearceerd is.
• De luchtfoto waarop het gebied rondom de Beukenlaan gearceerd is. Foto: Gemeente Vijfheerenlanden

‘Het laatste stukje groen van Vianen’ mogelijk volgebouwd: 1200 inwoners tekenen petitie om dit tegen te gaan

Nieuws 10.143 keer gelezen

VIANEN • 300 woningen bouwen: dat heeft Projectontwikkelaar TopVorm Vastgoed voor ogen met een groot stuk grond ten noorden en zuiden van de Beukenlaan. De gemeente staat positief tegenover een bouwvisie en geeft aan de komende tijd de haalbaarheid van de plannen te onderzoeken. Drie inwoners doen er alles aan om de bouw tegen te gaan en startten de petitie ‘behoud natuurpad Vianen’ die al ruim 1200 handtekeningen telt.

Het laatste stukje groen van Vianen

‘Het laatste stukje groen van Vianen’, zo noemen Elizabeth Barneveld-Faherty, Marc Borggreven en Hans de Goeij het natuurgebied rondom de Beukenlaan. Maar dat dreigt te verdwijnen met de bouwvisie die circa 300 woningen telt.

De wensen van projectontwikkelaar TopVorm en de gemeente luiden dat er zowel huur- als koophuizen worden gebouwd met speciale aandacht voor starters, senioren en voorrang voor lokale bewoners. Laag bouwen aan de kant van de oude stad en in hoogte oplopend richting de snelweg, ook dat is onderdeel van de visie.

Onmogelijke plannen

Concreet gaat het hier over de Beukenlaan, de Bosbaan, de Singellaan en het Jufferslaantje. De gemeente en projectontwikkelaar behouden deze kenmerkende structuren graag. Maar volgens de petitiehouders is dat vrijwel onmogelijk. Elizabeth, Marc en Hans houden de ontwikkelingen op de voet bij. Ze zijn gepassioneerd en geëmotioneerd.

“In de weekenden lopen hier ontzettend veel mensen om van de natuur te genieten”, vertellen ze. “Het is oude, agrarische grond. En dat zie je terug in de dieren die er verblijven. Fazanten, reigers, hazen, uilen, vleermuizen, het is hier waanzinnig. Dat verdwijnt allemaal als er huizen worden gebouwd, ook als de paden behouden worden. Want de dieren vertoeven er dankzij de rust, en die verdwijnt.”

Niet bouwen op agrarische grond

De grond wordt officieel als agrarisch beschouwd. Op dit moment mag er dus nog niet gebouwd worden. Om tot ontwikkeling te komen zal door de gemeente een omgevingsplan moeten worden opgesteld voor deze locatie. “Dat traject is nu niet in voorbereiding”, vertelt de gemeente. “Dat start pas wanneer er een goed plan voor herontwikkeling van het gebied is.” Toch krijgen de petitiehouders een andere indruk.

“Als je kijkt naar de houding van de gemeente, geeft dit het gevoel dat de procedures al lopen maar dat dit niet extern gecommuniceerd is. Van enige hinder verwachten ze geen last te hebben. Dat is de reden waarom wij momenteel een stichting oprichten en we ons als belanghebbenden hard maken voor het behoud van dit stuk natuur en historie. Voor ons gaat het weghalen van een leefgebied met zo veel diversiteit aan fauna, veel te ver.”

Onrust door de bouwvisie

Op 26 februari vond de informatieavond plaats in Helsdingen waarbij zowel wethouders aanwezig waren als de projectontwikkelaar. Ongeveer honderd mensen kwamen op de avond af, waarvan een groot deel tegen de plannen was. Er was bezorgdheid en onrust in de zaal.

Alles behalve een prettige ervaring, zo kijken de initiatiefnemers van de petitie erop terug. “De gemeente zou zich gaan verdiepen in de haalbaarheid van het bouwplan maar presenteerde een kant-en-klare plattegrond van hoe het gebied eruit zal gaan zien. Maar ze verschuilen zich achter het woord ‘visie’ in plaats van ‘plan’. Alles leek tot de laatste centimeter uitgetekend en uitgerekend. We werden overrompeld. Waarvoor zaten wij er dan nog? Om de plannen aan te zien? Er was totaal geen ruimte om mee te denken of bezwaren en zorgen aan het licht te brengen.”

Volgens de gemeente is het beslist niet het geval dat de plannen in een verder stadium zijn dan hoe ze op 26 februari zijn gepresenteerd. “We zijn de haalbaarheid nog aan het onderzoeken”, vertellen ze. “Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het plan binnen gemeentelijk beleid zoals de Omgevingsvisie, de nog te realiseren gebiedsvisie Vianen én binnen de geldende ruimtelijke uitgangspunten valt. Bovendien willen we nog in kleinere groepen, of zelfs op individuele basis, gesprekken voeren met direct betrokkenen om uiteindelijk tot een zo goed mogelijk plan te komen.”

Groot gat in de communicatie

De petitiehouders geloven er weinig van dat de gemeente hen wil aanhoren. “We voelen een heel groot gat in de communicatie. Van de ene op de andere dag was het stuk grond verkocht, terwijl nergens bekend was dat er plannen voor bebouwing waren. Dit vernamen wij via-via, maar toen was het al te laat. Het voelt alsof dit met opzet is stilgehouden om al in stilte te kunnen werken aan de plannen.”

Cultuurhistorisch en ecologisch

De petitiehouders weten drie belangrijke punten te benoemen die het volbouwen van het gebied voor hen ondenkbaar maakt. Het gaat namelijk om een cultuurhistorisch en ecologisch stuk grond van groot recreatief belang. “Denk bijvoorbeeld aan de ijsbaan en de scouting die er beiden gevestigd zijn.” De gemeente stelt dat er nog niets te zeggen valt over de mogelijke verplaatsingen van zowel de scouting als de ijsbaan. Hier bestaan wel ideeën voor. “Maar de ontwikkelaar is volgens de Omgevingswet verplicht om participatie met de omgeving te organiseren, en is dat ook van plan”

‘Niemand wil dit’

De petitie telt inmiddels ruim 1200 handtekeningen van bezorgde inwoners uit de regio. “We weten dat we met die petitie een glasheldere boodschap kunnen uitdragen: wij willen dit beslist níet. Tot hier en niet verder. Mooie bijkomstigheid van de petitie is dat we het nieuws onder de aandacht brengen. Heel weinig mensen waren van deze plannen op de hoogte.”

Woningtekort oplossen 

Voor de petitiehouders is de bouw alles behalve een oplossing voor de toekomst. “We vinden het echt dom, om het even plat te zeggen. We snappen dat er een woningtekort is in Nederland, dat weten we allemaal. Maar dan ga je dat in een historische stad als Vianen oplossen? Het laatste stukje natuur in zo’n omgeving verniel je en dat dan alleen maar omdat je winst wil maken? Dat kán niet waar zijn. Bouw dan nog een wijk aan Hoef en Haag en doe met het natuurpad iets nuttigs zoals de aanbouw van een kinderboerderij. Er zijn zo veel mogelijkheden.”

“Het volbouwen van het laatste stukje natuur, dat vinden wij visieloos”, vervolgen ze. “Als dit de lijn is waarin we bestuurd worden, gaat er echt iets fout. Dan is dit geen opzichzelfstaand probleem maar iets groters.”

De gemeente wil zorgen serieus nemen

“We begrijpen goed dat onzekerheid over mogelijke veranderingen in een omgeving tot onrust kunnen leiden”, reageert de gemeente daarop. “Daarom worden in verschillende stadia van planvorming informatiesessies georganiseerd zodat hier ruimte is voor inbreng. De gemeente neemt ieders zorgen, aandacht en inbreng serieus. Alle input wordt meegenomen en meegewogen in deze fase van het onderzoek.”

“Maar in de gebiedsvisie Vianen maken we keuzes voor de toekomstige ontwikkelmogelijkheden van de stad. Hierbij staat de woonopgave, de werklandschappen en de bijpassende bereikbaarheid, voorop.”

Madelief Helmhout

Madelief Helmhout schrijft als journalist voor Het Kontakt-Vijfheerenlanden en Het Kontakt-Alblasserwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden