• Vismeester Kees Kool verzorgde de visles.
• Vismeester Kees Kool verzorgde de visles. Foto: Aangeleverd

Groep 8 van de Wilhelminaschool krijgt visles van vismeester Kees Kool

Nieuws 1.050 keer gelezen

LEERDAM • Op de Wilhelminaschool werd afgelopen woensdag een visles gehouden. Groep 8 heeft deze les gevolgd. Vanaf half negen wist vismeester Kees Kool de leerlingen te boeien met z’n verhaal over vissen, vissoorten, de habitat (huis) van de vissen en hoe de gevangen vis met respect (natte handen) te behandelen. Ook werd uitvoerig geoefend met het voorzichtig verwijderen van een haakje.

Na de pauze was het tijd om naar het viswater tussen het Reigerpad en het Recht van ter Leede te gaan voor de praktijk: zelf vissen. Daar werden de leerlingen opgewacht door vier ervaren vissers. Zij hadden inmiddels de benodigde hengels opgetuigd en voor maden en lokaas gezorgd. Iedere vrijwilliger nam vier of vijf deelnemers mee en in groepjes werd er tussen de bomen een stekje gezocht. Het weer was uitstekend. Weinig wind, zon en een heerlijke temperatuur.

In de praktijk
Duidelijk zichtbaar was dat wat de kinderen ‘s morgens was geleerd, nu goed in de praktijk werd gebracht. Er werd direct vis gevangen. De vangst viel een beetje tegen. In totaal werden er 46 vissen gevangen. Er werden veel ruisvoorntjes gevangen, maar er kwamen ook blankvoorns en een baars boven. Om kwart over twaalf was het weer tijd om te stoppen, terwijl eigenlijk niemand daar al zin in had.

Met een prachtige ervaring rijker en een tasje gevuld met folders over vissen en een mooie hakensteker geschonken door Sportvisserij Nederland, konden de leerlingen weer op huis aan. De Leerdamse hengelaarsvereniging De Snoek heeft het tasje aangevuld een folder over de vereniging en informatie over hoe geïnteresseerden een gratis visvergunning aan kunnen vragen. 

Vismeester Kees Kool is in 2017 begonnen met deze lessen en heeft inmiddels aan meer dan duizend leerlingen een visles gegeven. Ook de meester Wim van Vuren was enthousiast en zegde toe ook volgend jaar weer graag te willen meedoen. Hopelijk worden andere basisscholen binnen de gemeente Vijfheerenlanden ook enthousiast en willen zij ook zo’n leuke visles op school. Zij kunnen contact opnemen met LHV De Snoek, via www.lhvdesnoek.nl of kijken op www.vissenschool.nl.

Marianne van de Werken

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
100Chefs by Gault & Millau in Vianen: culinaire hoogstandjes en rijen Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Bart de Groot wint waardebon van Plieger Sport in Meerkerk Nieuws gisteren
Afbeelding
In gesprek over eenzaamheid: “Gek om van een jongere te horen dat de telefoon eenzaamheid veroorzaakt" Nieuws gisteren