• De renners passeren voor de deur van hoofdsponsor Metec aan de Simon Stevinstraat 7 in Tiel drie keer de finishlijn.
• De renners passeren voor de deur van hoofdsponsor Metec aan de Simon Stevinstraat 7 in Tiel drie keer de finishlijn. Foto: Olympia's Tour

Wielerkoers Olympia’s Tour naar Tiel

Sport 1.606 keer gelezen

TIEL • De 68ste editie van Olympia’s Tour komt op zaterdag 25 maart weer naar Tiel. In 2019 was Tiel ook finishplaats van de oudste meerdaagse wielerkoers van Nederland, die ditmaal op zaterdagmiddag finisht op industrieterrein Kellen in Tiel, bij het nieuwe pand van hoofdsponsor Metec. 

De start van de etappe is ‘s ochtends in Neede, in de Achterhoek. Vandaaruit wordt via Doesburg, Arnhem en Rhenen koers gezet richting Tiel. De renners komen uiteindelijk vanaf de brug over het Amsterdam Rijnkanaal Tiel binnen en slaan dan linksaf de Simon Stevinstraat in, waar ze voor de deur van Metec drie keer de finishlijn passeren. 

Alleen al daarom is het voor liefhebbers van deze sport de moeite waard om te gaan kijken. Bovendien wordt er die dag op de Simon Stevinstraat het een en ander georganiseerd.

Toertocht
Zo is er een toertocht, waar iedereen aan mee kan doen. Daarna kan een ieder met een hapje en een drankje de doorkomsten en de finish van Olympia’s Tour gaan bekijken. Ook voor wie geen zin heeft om zelf te fietsen is er genoeg te zien. De renners komen drie keer langs en het belooft een spannende wedstrijd te worden.

Voordat de renners in Tiel aankomen hebben ze al de nodige kilometers in de benen. Met onder anderen de Posbank en de Grebbeberg zijn het ook nog eens 161 loodzware kilometers.

Opleidingskoers
Olympia’s Tour wordt gezien als de opleidingskoers van Nederland. Grote ploegen als Jumbo-Visma, DSM en het Tielse Metec-SOLARWATT sturen hun talenten naar Olympia’s Tour. Grote kans dat de winnaar in Tiel een paar jaar later in het profpeloton te zien is. Of hij doet ooit mee aan de Tour de France of de Amstel Gold Race.

Na de proloog op het TT-circuit in Assen, op woensdag 22 maart, krijgen de renners een rit over het parcours van de Fietsen en Koffie Dorpenomloop door Drenthe voorgeschoteld. De dag erna is de rit Gieten-Ruurlo, over de Holterberg.

Passende finale
Na de rit Neede-Tiel krijgen de renners in Zuid-Limburg een passende finale rond Beek voorgeschoteld. De wedstrijd is ‘s avonds ook te zien in een samenvatting op Eurosport. Olympia’s Tour duurt vijf dagen en vindt van woensdag 22 tot en met zondag 26 maart plaats.

Meer info: olympiastour.com

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie