• De Down South Jazzband zorgt op zondag 10 maart in De Prinsenhof voor een swingende middag.
• De Down South Jazzband zorgt op zondag 10 maart in De Prinsenhof voor een swingende middag. Foto: aangeleverd

Dansen op jazzmiddagen in De Prinsenhof in Buren hoort erbij

Nieuws 768 keer gelezen

BUREN • Hoewel het aantal jazzclubs in Nederland door de vergrijzing langzaam maar zeker afneemt, bruist het in de residentie van de Stichting Jazz Promotion Tiel voorlopig nog volop. Elke tweede zondag van de maand speelt er in De Prinsenhof in Buren een jazzband, draait de tap op volle toeren en gaan de voetjes van de vloer. 

Stichting Jazz Promotion Tiel is opgericht op 29 april 1993. De start was in De Beurs in Tiel. Het bestuur van de jazzclub wordt gevormd door Dick Derkse (voorzitter/penningmeester), Lina van Brink (secretaris/orkestinkoop) en Wim Bobeldijk (bestuurslid). Het doel van de jazzclub is mensen een leuke, gezellige jazzmiddag bezorgen.

Jay Jay’s Border Jazzmen
“We trekken een redelijk aantal bezoekers”, vertelt Dick Derkse, terwijl op de achtergrond de routiniers van Jay Jay’s Border Jazzmen uit de Achterhoek spelen en er in De Prinsenhof volop wordt gedanst. “We hopen altijd dat er een man of zeventig komt. Dat redden we niet altijd, maar we hebben zo’n aantal wel nodig om quitte te kunnen spelen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat voor orkest je uitnodigt.”

Sponsors nodig
“Daarnaast hebben we sponsors nodig”, aldus Derkse, “want we willen onze entree zo laag mogelijk houden. Zo hebben we gelukkig sponsoring van de stichting Jan Nieuwenhuyzen. Dat is maar goed ook, want je bent een stichting en dus moet je een accountantsrapport hebben, je moet de Buma betalen én het orkest moet betaald worden.”

Dixieland roept sfeer op
“De Dixieland-stijl spreekt ons het meeste aan”, vertelt Derkse over de muziek die doorgaans op de jazzmiddagen in De Prinsenhof wordt gespeeld. Wat die Dixieland zo goed maakt? “De sfeer, de gezelligheid, het roept emoties van vroeger op en ‘t is gewoon lekkere muziek.”

Bobeldijk is het daar mee eens. “Het zweept op om te gaan dansen, om uit te gaan. De jeugd hoort graag muziek waar ik nog niet voor m’n verdriet naartoe wil, maar dat denken ze van onze muziek ook. Dat heeft met de tijd te maken.”

Avontuur begon in De Beurs
Volgens Dick Derkse begon het jazz-avontuur bij De Beurs in Tiel. “Daar moesten we op een gegeven moment uit, want het ging niet meer”, vertelt hij. “We hebben in Tiel ook in de dansschool van Cor van Rossum aan de Hoveniersweg gezeten, zijn ook heel lang bij Van der Valk geweest en we hebben ook een korte tussenstop gemaakt bij Van Balveren in Echteld. Daar vandaan zijn we naar hier, naar De Prinsenhof, gegaan. We konden ook wel ergens in Tiel terecht, maar dan moesten we zaalhuur gaan betalen.”

Hele leuke zaal
Inmiddels zetelt de Stichting Jazz Promotion Tiel al een jaar of tien in De Prinsenhof, waar geen zaalhuur hoeft te worden betaald. “Een betere accommodatie kun je niet hebben”, aldus Derkse. “Carla en Hans stellen de zaal beschikbaar. Zíj snappen het, het is hier gezellig en het is een hele leuke zaal.”

“Er is ook wel onderscheid in al die jazzclubs die er zijn”, voegt Wim Bobeldijk eraan toe, “maar wij hebben altijd één ding voorop gesteld: Er moet gedanst kunnen worden. Er zijn namelijk ook clubs waar je alleen maar mag zitten en luisteren, níet praten. Hier is het gezellig en er mag gedanst worden.”

Vloer moet vol
“Ons idee is altijd geweest dat die vloer vol moet. We hebben ook wel mot gehad met een band, omdat we zeiden: Leuk die muziek van jullie jongens, maar daar kunnen we niet op dansen.” Dan zegt hij, lachend: “Alleen, we raken op een leeftijd dat het dansen wat minder wordt.”

Down South Jazzband
De bands die in Buren optreden komen uit het hele land. “Zo hebben we op zondag 10 maart de Down South Jazzband uit Geleen (Limburg), maar er spelen hier ook Belgische bands”, vertelt Derkse. “Daarnaast uit Groningen en Friesland. En uit jazzstad Enkhuizen.” Hel veel duurder zijn die bands van verder weg overigens niet. “Voor de jongens is het vaak liefdewerk oud papier en spelen ze voor een habbekrats”, aldus Bobeldijk.

Is er eigenlijk nog wel toekomst voor jazz in het algemeen en de jazzmiddagen in Buren? “Ik zíe het nog wel, zoals het nu gaat”, zegt Derkse. “En ik hoop dat het nog een tijdje door kan gaan. Als het financieel niet meer uit kan, dan moet je natuurlijk stoppen. En de tijd dat deze stijl weer een keer terugkomt maken wíj niet meer mee.”

Oude muziekstijlen komen terug
“Trouwens, als je naar de radio luistert - ik heb meestal Radio Utrecht op staan - dan hoor je dat die oude muziekstijlen al wel weer een klein beetje terugkomen. Kijk, we hebben niet meer de tijd van de veleta, maar dit kómt weer terug, daarvan ben ik overtuigd.”

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden