• Ambulancechauffeur Esther Wansing is één van de enthousiaste vrijwilligers.
• Ambulancechauffeur Esther Wansing is één van de enthousiaste vrijwilligers. Foto: Rob Zantinge

Wie helpt dieren én stichting in nood?

Nieuws 884 keer gelezen

TIEL • Stichting Dierenhulp Dierenambulance Tiel is 24/7 actief. Soms om dieren uit hun lijden te helpen verlossen, maar vooral om gewonde dieren te redden. “We hebben een schreeuwend tekort aan chauffeurs en bijrijders”, zegt Marja van Gessel, tot voor kort directeur van Stichting Dierenhulp Dierenambulance Tiel en nu vooral adviseur. “Qua vrijwilligers, die het goud van de organisatie zijn, is het nu erg moeilijk.” 

Marja droeg haar taken op 1 april vorig jaar over aan haar zoon, Maurice Molthoff, die zich ook al 32 jaar over allerlei levende wezentjes ontfermt. Niet alleen over kittens, maar bijvoorbeeld ook over boerderijdieren. “Ik heb nog een foto dat hij een varkentje met een fles aan het grootbrengen is, dus mijn kinderen weten niet beter. En ik nam ze al vroeg mee naar het asiel.” “Het is me met de paplepel ingegoten”, lacht Maurice. “Ook al verhuis je van Tiel naar Kaatsheuvel, ik kom toch terug.”

Egeltje,  bever of pelikaan
Marja gelooft niet (meer) in sprookjes. Ze heeft allerlei pogingen gedaan om aan meer vrijwillige chauffeurs én bijrijders te komen, maar tot nu toe zonder resultaat. Onbegrijpelijk eigenlijk, want wat is er mooier dan dieren in nood helpen? Niet alleen aangereden katten, maar bijvoorbeeld ook een gewond egeltje, een verdwaalde bever of zelfs een pelikaan.

Je verwacht het niet, in de Betuwe, maar exotische dieren komen de medewerkers van de Dierenambulance óók tegen. En geholpen wórden ze. Maar als vrijwel alle avondchauffeurs op vakantie zijn, dan wordt het wel heel moeilijk om dieren in nood adequaat te helpen. Daarnaast houden sommige mensen er niet van om er ‘s avonds in hun eentje op uit te gaan. 

Elkaar enthousiasmeren
“Het mooiste is als je een relatie hebt. Man en vrouw, vader en dochter. Het voordeel is dat ze dan bij elkaar zitten en dan hoeven ze ‘s nachts niet alleen te rijden”, legt Marja uit. “En als je met z’n tweeën bent, dan enthousiasmeer je elkaar. Het is dus heel prettig als mensen het samen leuk vinden.”

“Ik draai eind deze maand vanaf de camping hier in Tiel een avondje, want ik woon in Kaatsheuvel”, vertelt Maurice. “Dat is niet erg, want ik help dan toch met het opbouwen van Appelpop.” Volgens hem speelt het feit dat er bijna geen werkloosheid meer is een rol bij het gebrek aan vrijwilligers die hun handen uit de mouwen willen steken en dat willen blíjven doen. 

“Gelúkkig, maar voor ons pech”, aldus Maurice. “En we zijn niet bij machte dat we mensen in loondienst kunnen nemen”, vult zijn moeder aan. “We hébben wel mensen in loondienst, maar die hebben allebei 28 uur. Die moeten er op papier dus 56 uur zijn, maar daar gaan ze makkelijk overheen.”

Dieren verzorgen
Naast chauffeurs zijn er vrijwilligers nodig om de dieren te verzorgen. “We hebben daarvoor wel enkele mensen die dat in de vakantieperiode willen doen, maar voor doordeweeks is dat moeilijker”, aldus Marja van Gessel. “We hadden er één, maar die kan het om gezondheidsredenen niet meer doen. Ik ben nu ook wat nieuwe medewerkers aan het inwerken voor de centrale, want er hebben vier mensen op een oproep gereageerd. Dat is nóg te weinig, maar dan heb je tenminste weer een basis. Maar we hebben echt veel meer mensen nodig, wil je alles op kunnen vangen. Ik ben zelfs al blij met iemand die maar één dag in de maand kan.”

Telefoondienst
“Een goede centralist is ook heel belangrijk”, vult Maurice aan. Hij komt met een voorbeeld. “Er belt iemand: Er zit een duifje in m’n tuin en die vliegt al een paar uur niet. Dus je zegt dan: Doe ‘m in een doosje, doe morgen het deksel open, vliegt-ie niet weg, bel ons dan terug. Je kunt ook zeggen: Ik stuur meteen de ambulance erheen, maar voor hetzelfde geld vliegt die duif voor die tijd weer weg en rijd je er voor niks heen.”

Volgens Marja van Gessel is er een goede balans tussen de vrijwilligers en is iedereen gelijk. “Maar het moet wel duidelijk zijn dat wat je doet dat ook goed doet. We worden daar steeds professioneler in en Maurice is daar heel secuur in. En hij houdt van duidelijkheid. De vrijwilligers vinden die duidelijkheid ook wel prettig.”

Info en aanmelden
Vrijwilligers werken zowel vanuit huis als vanuit Tiel. Ze moeten volgens Marja en Maurice netjes zijn, gevoel hebben voor beesten én met mensen om kunnen gaan.
Info/aanmelden: tel. 06 533 00 626 (Marja van Gessel) of 0344 627071.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden