• Volop beweging in de speeltuin aan de Soel in Zoelen.
• Volop beweging in de speeltuin aan de Soel in Zoelen. Foto: aangeleverd

Mogelijke uitbreiding voor speeltuinen in Zoelen

Algemeen 955 keer gelezen


ZOELEN • ‘Onze speeltuinen zijn toegankelijk voor iedereen’, is het motto van Stichting Speeltuinen Zoelen ‘de Speelgaard’. Met een groepje actieve vrijwilligers wordt hard gewerkt aan het beheer en onderhoud van de twee speeltuinen die het dorp rijk is. Er wordt zelfs nagedacht over toestellen voor kinderen met een beperking.

Vanaf 2013 heeft de gemeente Buren het beheer van de speeltuinverenigingen teruggegeven aan de dorpskernen zelf. Voor iedere speeltuinvereniging is het elk jaar weer een uitdaging om met subsidies en donaties én met hulp van vrijwilligers rond te komen.

De Stichting Speeltuinen de Speelgaard heeft als doel om de speeltuinen te behouden, zodat kinderen daar naar hartenlust kunnen blijven spelen. Dit betekent dat de Stichting verantwoordelijk is voor het beheer en ‘t onderhoud. De gemeente verricht groot onderhoud, zoals maaien en snoeiwerkzaamheden.    

Bankhangen is er voor Martijn van het Hoofd dus niet bij. Als vader van drie kinderen, fysiotherapeut, vrijwilliger en secretaris van het bestuur van ‘de Speelgaard’ in Zoelen, heeft hij genoeg te doen. En dat doet hij niet alleen. Samen met nog vijf bestuursleden en twee vaste vrijwilligers wordt alles rondom het onderhoud en het vernieuwen van de twee speeltuinen in Zoelen geregeld.

Actief buitenspelen

Van het Hoofd onderstreept het belang van het buitenspelen voor kinderen. “Een buitenspeelplek is enorm belangrijk voor kinderen. Vooral in het digitale tijdperk waarin wij leven. Iedereen heeft wel een tablet of mobiel en de digitalisering van onze wereld houd je niet tegen. Maar juist daarom moeten we er voor waken dat we genoeg blijven bewegen. Daar is ons lichaam ook voor bedoeld.

“Dus laten we kinderen zoveel mogelijk stimuleren te bewegen door bijvoorbeeld in de speeltuinen te spelen. De speeltuin is tevens een ontmoetingsplek en daardoor ook belangrijk voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Ze leren belangrijke vaardigheden voor de rest van hun leven.”

Actief buitenspelen draagt bij aan een gezonde levensstijl. Voor de kinderen in Zoelen en omgeving zijn de speeltuinen altijd bereikbaar en is er voldoende keuze in type speeltoestellen. Ook is er zowel een speeltuin aan de Hogestraat als aan de Soel.

Van het Hoofd: “Onze speeltuinen zijn toegankelijk voor iedereen, jong en oud, met of zonder beperking. Er staan picknicktafels en bankjes waar ouders kunnen zitten en uitrusten. De speeltuinen worden goed bezocht. Er komen in de speeltuin aan de Hogestraat ook regelmatig mensen uit Tiel.”

Dat iedereen in de speeltuinen terecht kan is belangrijk voor de stichting. Van het Hoofd: “Op dit moment zijn we bezig om te kijken naar speeltuintoestellen die toegankelijk zijn voor kinderen met een lichamelijke beperking.”

Netschommel

“Een voorbeeld van wat we al hebben is een netschommel, maar nu zijn we ons aan het oriënteren op bijvoorbeeld een rolstoelwipwap of een schommel met een kuipstoeltje, dat net iets meer steun biedt. Echter deze speciale speeltoestellen kunnen bijzonder in de papieren lopen qua budget. Het kost tijd om dat financieel voor elkaar te krijgen.”

“We zijn bezig om subsidies aan te vragen via het leefbaarheidsbudget, maar er is maar een beperkt budget. Verder zijn we ook afhankelijk van donaties. Afgelopen december was in Tiel de Betuwse Oliebollenrun. De stichting is daarbij genomineerd als goed doel en daardoor kunnen we een mooie bijdrage tegemoet zien.” 

“Verder doen we mee aan activiteiten van het Oranjefonds, zoals NLdoet en Burendag. Op zo’n dag werken we gezamenlijk aan het onderhoud van de speeltuin. Tegelijkertijd is het een dag van ontmoeting en een middel om vrijwilligers te enthousiasmeren.” 

Vrijwilligers gezocht

De vrijwilligers en dorpsgenoten dragen de speeltuin een warm hart toe. Toch komen ze nog handen tekort. Van het Hoofd: “We willen graag nog meer vrijwilligers toevoegen aan onze Stichting. Momenteel wordt het onderhoud vaak door dezelfde mensen gedaan.” 

“Sommige dorpsgenoten beseffen zich niet dat de Stichting speeltuinen Zoelen zelf de speeltuinen onderhoudt en denken dat dit de taak van de gemeente is. Ik zou daarom ook een stukje bewustwording in het dorp willen. Dat er meer draagvlak komt voor het gezamenlijk onderhouden van de speeltuin. Mensen die willen helpen kunnen dit via onze Facebookpagina laten weten.”

Jantje Beton

De speeltuin doet ook mee aan de jaarlijkse buitenspeeldag van de organisatie Jantje Beton. Deze organisatie staat bekend om de Jantje Beton Collecteweek, in maart. Clubs, verenigingen, en speeltuinen kunnen dan meehelpen om alle kinderen in Nederland te laten buitenspelen. 

De helft van de opbrengst van de collecte is voor de eigen clubkas, de andere helft gaat naar de projecten van Jantje Beton. Jantje Beton is het goede doel dat zich samen met kinderen en jongeren inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen.

Elly van Kuilenburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden