• Een groep enthousiaste cursisten leert alles over Tiel tijdens de cursus Tielologie in Zinder
• Een groep enthousiaste cursisten leert alles over Tiel tijdens de cursus Tielologie in Zinder Foto: Marjon de Lange

Tielologie: alles weten over Tiel

Algemeen 1.513 keer gelezen

TIEL • Onlangs startte weer de cursus Tielologie in Zinder/Bibliotheek Tiel. Een lezingcyclus over Tiel en de Tielerwaard. Het is niet de eerste keer dat de cursus gehouden wordt en ook nu is de groep vol en zijn de cursisten erg enthousiast. 

In vijf bijeenkomsten verzorgen diverse gastsprekers een lezing. Daarna volgt er nog een stadswandeling door Tiel en een fietstocht door de Tielerwaard. Na afloop zijn de cursisten ‘Tieloloog’ of te wel kenner van de historie van hun eigen stad. De cursus biedt een unieke beleving van de stad.

Geboren
Cursiste Franka Boudewijn is geboren in Tiel maar heeft jarenlang in Dordrecht gewoond. “Daar heb ik Dortologie gevolgd, ik woon nu weer hier en wil alles van Tiel weten.” Belangrijk want Franka is voorzitter van het bestuur van Stadsfabriek Tiel. “Ik wilde de vorige serie al meedoen maar die was toen al uitverkocht.” Annemarie Groeneveld vertelt dat ze al 45 jaar in Tiel woont.

“Ik ben nu met pensioen en wil nu eindelijk wel eens meer weten over de stad waar ik woon. Ik ben wel blij dat ik er geen proefwerk over hoef te maken”, stelt ze lachend. 

Oudheidkamer
De cursus is een samenwerking tussen de Tielse Bibliotheek en de Oudheidkamer Tiel en omstreken (OKT). Leden van de OKT krijgen 50% korting op het lesgeld. Jan Kreling is al ruim twee jaar lid. “Ik zag de flyer en vond het direct iets voor mij, vorige week werd de lezing gehouden door onze stadshistoricus Emile Smit, hij is de secretaris van de oudheidkamer. Het was heel interessant en zeer gedetailleerd.”

Hermiena Guikhorst is ook lid van de OKT en erg geïnteresseerd in geschiedenis. “Vanaf december 2022 ben ik definitief woonachtig in Tiel, dit is leuk kennismaken.”

Overkant
Maar er zijn onder de cursisten niet alleen inwoners uit Tiel, er is bijvoorbeeld een echtpaar uit Wamel aanwezig, ‘van de overkant’ zoals Tielenaren dat noemen. Ze blijken wel te zijn geboren in Tiel. Ankie Kleinjan woont ook niet in Tiel, “ik vind het leuk meer over de stad te weten, mijn man heeft de cursus eerder al gedaan en vond het erg goed.”

De eerste les was op 21 maart en ging over Tiel als handelsplaats en Hanzestad. Op 28 maart leerden de aanwezigen alles over de Tielerwaard met de Linge en de Waal, bewoning en dijken en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Verteld door historisch geograaf en bodemkundige John Mulder. 

Wandel- en Fietstocht
Deze week vertelt Peter Schipper over oud Tiel en monumenten. Peter was jarenlang conservator van het Tielse streekmuseum. Daarna komen leden van de BATO vertellen over Archeologie en opgravingen (BATO = Beoefenaars Archeologie Tiel en Omstreken).

De vijfde lezing wordt verzorgd door Wim Veerman, oud directeur/streekarchivaris van het Regionaal Archief. Hij vertelt over Tiel in de laatste anderhalve eeuw. Onder ahdere de Tweede Wereldoorlog komt aan bod. De fietstocht gaat langs het depot met de vondsten van archeologen van de BATO. De stadswandeling gaat door het historische centrum.

Marjon de Lange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden