• Piet van Binnendijk reviseert computers, onder andere voor de Stichting Vrienden van Suriname
• Piet van Binnendijk reviseert computers, onder andere voor de Stichting Vrienden van Suriname Foto: aangeleverd

Van hobby naar ontwikkelingshulp

Algemeen 592 keer gelezen

TIEL • Hij heeft geen opleiding in de automatisering en er zelfs niet in gewerkt. Hij heeft het zichzelf allemaal geleerd. De 86-jarige Piet van Binnendijk reviseert nog dagelijks computers en laptops, onder meer voor de stichting Vrienden van Suriname.

De stichting laadt ongeveer eens per maand een container met hulpgoederen en verscheept die naar Suriname. Er is daar behoefte aan alles. Bedrijven, instellingen en particulieren doneren hun goederen aan de stichting. Zo ontvangen zij ook oude computers en laptops. Die gaan dan allemaal naar Piet, die ze eerst nakijkt en opknapt voor ze de container ingaan en naar Suriname gestuurd worden. 

“Maar ik kijk ook op Marktplaats”, vertelt Piet. “Als er iets goedkoop aangeboden wordt, dan doe ik een bod en koop het om op te knappen of voor de onderdelen. Als het gratis is dan is dat natuurlijk nóg beter. Dat lukt soms als ik vertel dat ik voor een stichting werk. Ik schenk de computers als ze het weer doen dan aan de stichting om naar Suriname te sturen. Ik formateer overigens wel altijd eerst de harde schijf, zodat er niks meer opstaat. Vervolgens zet ik er Windows 10 op.”

Hobby
Het is een uit de hand gelopen hobby van Piet. “Ik vond het computergebeuren altijd heel interessant en ben gewoon zelf begonnen met het uitbouwen van een computertoren. Na mijn pensionering had ik daar de tijd voor.” In zijn werkkamer prijken allerlei boeken over automatisering. “Ik heb het mezelf aangeleerd.”

In zijn werkzame leven was Piet hoofdambtenaar Stedenbouw bij de gemeente. Hij helpt graag mensen die het zelf niet kunnen betalen. “Ik heb ook computers opgelapt voor de Stichting Leergeld. Soms kreeg ik een hele partij computers van ze, dan stond mijn werkkamer helemaal vol. Maar op een gegeven moment wilden zij toch aan alle kinderen nieuwe laptops geven.” 

Hij wilde niet stoppen met zijn hobby. “Ik vind het gewoon heel leuk. Ik heb de tijd en doe iets voor het goede doel. Ik knap ook wel eens laptops op voor mensen met kinderen die het echt niet kunnen betalen.”

Piet woont al sinds ongeveer 1980 in Tiel en had wel eens van de Stichting Vrienden van Suriname gehoord. Hij nam contact op. “Een aantal jaren terug hielp ik nog met het laden van de containers, maar daar ben ik nu te oud voor hoor.” Het bleef echter niet bij automatisering. “Onze fietsen zijn ook naar Suriname gegaan. Goede Gazelle fietsen en daarna onze sportfietsen ook.” 

Het gebeurt maar zelden dat Piet een apparaat niet meer aan de gang krijgt. “Tegenwoordig krijg ik veel laptops. Ik haal ze helemaal uit elkaar. Als ik onderdelen moet kopen krijg ik een bijdrage van de stichting.” Ondanks zijn hoge leeftijd zit hij niet stil. “Ik ben intussen helemaal thuis in Windows en wil me nu gaan verdiepen in I-mac.”

Oproep
Piet doet een oproep aan alle lezers om vooral geen computers of laptops zomaar bij het grofvuil te zetten. “Ik kan er bijna altijd nog wel wat van maken.” Computer of laptop over? Piet is bereikbaar per e-mail: piet@vanbinnendijk.nl

Marjon de Lange

Marjon de Lange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie