• Oriana van Tergouw (l) met vrijwilliger Chantal van project BAKfiets, in de keuken van de Batouwe.
• Oriana van Tergouw (l) met vrijwilliger Chantal van project BAKfiets, in de keuken van de Batouwe. Foto: Corien Remijn

Oriana deelt eten en artikelen uit aan daklozen en minima

Algemeen 1.328 keer gelezen

INGEN • In september begon Oriana van Tergouw (35) met het uitdelen van warme gehaktballen en toiletartikelen aan daklozen en minima. In hartje Tiel, vanuit een bakfiets. Toen de drempel voor de doelgroep toch te hoog bleek, verlegde Oriana haar koers. Met succes: “Ik lever nu maaltijden af bij de daklozenopvang en bij mensen thuis. En we organiseren een kerstdiner.”

“Ik weet hoe het is om in de knel te zitten en had net zo makkelijk zelf aan de andere kant van de bakfiets kunnen staan. Ik heb geluk gehad en wil daarom wat terug doen voor de maatschappij. Eerst wilde ik gehaktballen voor het Leger des Heils maken, maar die organisatie bleek hier niet actief te zijn, dus ging ik ze zelf maar uitdelen.” 

Oriana (uit Ingen, getrouwd) loopt moeizaam en heeft het financieel niet breed, maar straalt een grote daadkracht uit. Dat is ook nodig, want ze moet alle zeilen bijzetten om haar maaltijdproject aan de gang te houden en de geplande kerstmaaltijd te financieren. Gelukkig kan ze een beroep doen op donateurs en partnerorganisaties, waaronder dagcentrum De Batouwe in Tiel en zorgboerderij De Kei in Wadenoijen. 

Keuken gebruiken
“We mogen daar de keuken gebruiken en hun cliënten helpen met koken als ze dat leuk vinden.” Er wordt nu twee keer per week gekookt voor 10 tot 15 mensen, waarna de maaltijden worden afgeleverd bij de dagopvang van Iriszorg en bij minima thuis. Ook enkele vrijwilligers steken een handje toe.

Een van hen is Ahmed (49) die sinds enkele maanden in de noodopvang voor vluchtelingen in Maurik verblijft. Omdat hij zich graag nuttig wil maken voor de Nederlandse samenleving, bood hij Oriana hulp aan en verricht sindsdien allerlei hand- en spandiensten voor het project. Vandaag helpt hij bij het koken in de Batouwe, net als Joep, cliënt, en vrijwilliger Chantal.  

Vandaag staat er hutspot met gehaktballen op het menu. Vlak voordat de keukenploeg van de Batouwe begint, komt vrijwilliger Chantal binnen met de boodschappen. Ze heeft als verrassing een bakje met allerlei keukenkruiden meegenomen. “Die heb ik zelf maar even gekocht, want dat hebben we toch elke keer nodig.” 

Via oproepje
Chantal is bij het project betrokken geraakt via een oproepje in de kringloopwinkel. “Ik hou van koken, en ik zet me graag in voor mensen die het minder goed hebben. En ach, af en toe regel ik wat extra’s, want het budget van Oriana is wel erg krap: een tientje per keer.” Oriana legt uit: “Dat is ongeveer een euro per persoon per maaltijd, naast wat donaties in natura. Het is krap, maar het lukt.”

Oriana betaalt de kosten tot nu toe deels uit eigen zak, wanneer de donaties niet toereikend zijn. “Ik doe dit nu nog particulier, maar als hiervoor een stichting kan worden opgericht, is het makkelijker om fondsen te werven en voor meer mensen te gaan koken. Maar daar hebben we nog geen geld voor.” 

Enkele dagen na het interview belt Oriana ineens met goed nieuws. “Het Dela Fonds heeft 1500 euro toegezegd! Daarmee kunnen we een stichting oprichten en voorlopig de kosten van maaltijden dekken.” Om daar meteen aan toe te voegen: “Ik probeer het kookbudget wel zo laag mogelijk te houden, zodat we er lang mee kunnen doen.”

Benefietavond
Voor het geplande kerstdiner komt deze gift te laat, maar daar heeft Oriana al andere bronnen voor weten aan te boren. “Ik heb begin november een benefietavond georganiseerd bij mijn huis, met warme soep, vuurkorven en muzikanten. Dat heeft 250 euro opgeleverd, naast giften in natura.”

“Een deel van de gedoneerde spullen, waaronder kleding en toiletartikelen, gaat naar onze doelgroep of kledingbank Klesteo. Dingen die zij niet kunnen gebruiken, heb ik verkocht op een marktkraam, en ook die opbrengst is voor de kerstmaaltijd.” Meerdere organisaties bieden mensen in de knel een kerstbrunch of - diner aan, maar meestal niet op eerste kerstdag. “Maar juist op die dag voelen mensen hun eenzaamheid en armoede extra. Daarom wil ik de kerstmaaltijd voor deze groep juist organiseren op 25 december,” aldus Oriana. 

Schot in de roos
Het aanbod blijkt een schot in de roos, want met 25 aanmeldingen zit het ruim voor Kerst al helemaal vol. “En dat ondanks alle schaamte die er toch is om hulp te accepteren. We hebben er ook een prachtige locatie voor ter beschikking gekregen: Restaurant Buitensporig, bij het station in Tiel.”

Zeven cliënten van de Kei helpen op vrijdag met het voorbereidende koken, terwijl een ander ploegje in de Batouwe de reguliere maaltijden bereidt. “Het wordt dus best druk. We zoeken vooral nog wat vrijwilligers die eerste kerstdag vanaf 16.00 uur een handje willen helpen in Buitensporig, en natuurlijk kunnen die zelf ook mee-eten.” Ook andere vormen van hulp en donaties blijven welkom. 

Voor meer informatie, zie www.steuninnatura.nl

Corien Remijn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden