• Enkele buitenzwemmers, voorzien van zwemboei, bij hun vaste stekje: de plas bij camping In den Boomgaard in Kapel-Avezaath. Midden: initiatiefneemster Geertje Caneel.
• Enkele buitenzwemmers, voorzien van zwemboei, bij hun vaste stekje: de plas bij camping In den Boomgaard in Kapel-Avezaath. Midden: initiatiefneemster Geertje Caneel. Foto: Corien Remijn

Zemmen in de kou bij camping In den Boomgaard

Algemeen 1.629 keer gelezen

TIEL • Minimaal twee keer per week, in weer en wind, komen doorzetters uit de hele regio naar de natuurplas bij camping In den Boomgaard om een rondje te zwemmen. Dat dat rondje vanwege de kou soms maar tien minuten duurt, kan de pret niet drukken. “Je hoeft zeker geen fanatieke sporter te zijn en we letten goed op onze veiligheid. Het is heerlijk, zelfs verslavend”, aldus de Tielse initiatiefneemster Geertje Caneel (71). 

De zon is pas een uurtje op, het gras nog nat van de dauw. Het is opvallend stil rond de ‘s zomers zo drukke zwemplas in Kapel-Avezaath. “Alleen al vanwege de rust en de natuur is het heerlijk om hier ‘s ochtends te zijn, en we zijn hier heel welkom”, zegt Geertje, die met een paar anderen net per fiets uit de richting van Tiel is gekomen. 

WhatsAppgroep
Even later arriveren er nog een paar per auto. Er zijn acht zwemmers vandaag, die hun komst zoals gebruikelijk hebben aangekondigd in de onderlinge WhatsAppgroep. “Naast de vaste momenten hier, drie keer per week, spreken we ook weleens af op een andere dag of locatie. Je bepaalt zelf wanneer je komt, het is een informele groep. Sommigen gaan ook naar officiële regionale of landelijke evenementen voor open-waterzwemmers”, vertelt ze, terwijl het groepje rustig naar het strandje wandelt. Daar blijkt dat het enorme oversized jack waarin Geertje aan kwam fietsen zowaar een professionele ‘omkleedjas’ is - handig op locaties zonder badhokjes.

Surfponcho
Een andere zwemmer trekt haar badpak aan onder een ‘surfponcho’, een soort jurk van handdoekstof. Niet iedereen heeft zo’n hulpmiddel, maar van gêne over blote lijven is in dit gemengde gezelschap weinig te merken.
Nadat onderling wat nieuwtjes zijn uitgewisseld volgt een korte, individuele warming-up, waarna iedereen opvallend rustig het koude water in loopt. Terwijl de zwemmers even de tijd nemen om te wennen, meet Geertje de watertemperatuur:13 graden. “We volgen het advies om niet langer dan 1 minuut per graad in het water water te blijven, dus we zijn over een kwartier wel terug.”

Oefeningen
Terwijl zij met de rest van de groep vertrekt voor een kalme ronde over de plas, blijft één zwemmer dicht bij de kant en doet daar oefeningen. “Iedereen heeft zo z’n eigen methode, en dit werkt voor hem gewoon beter dan zwemmen”, is achteraf haar nuchtere uitleg. Ook de keuze van kleding en andere materialen is vrij, maar er is één uitzondering:

“Een zwemboei is wel noodzakelijk. Dat is zo’n felgekleurde zak die aan een lijntje achter je aan dobbert. Daarmee blijf je zichtbaar, en zo nodig kun je jezelf ermee drijvende houden. De mijne heeft ook een alarmfluitje, een thermometer en een waterdicht zakje voor sleutels, pasjes en telefoon. Heel handig!” aldus Geertje.

Terwijl iedereen zich omkleedt en vrolijk na kletst met een kop thee uit eigen thermoskan, vertelt Geertje, gepensioneerd docent Gezond Bewegen, hoe dit is ontstaan. “In mei 2020 ben ik hier in mijn eentje begonnen. Buitenzwemmen is heerlijk, maar ook goed voor je mentale en fysieke welzijn, dat blijkt ook uit onderzoek.”

Goede voorbereiding

Lachend: “Mijn man ging mee voor de veiligheid, maar bleef liever aan de kant om te fotograferen.” Ze benadrukt het belang van een goede voorbereiding. “Raadpleeg bij twijfel eerst een arts, en bouw het langzaam op. Ga ook nooit in je eentje buitenzwemmen.” 

Het enthousiasme van Geertje werkte aanstekelijk en inmiddels hebben al 22 mensen zich bij haar aangesloten. Geertje leidt samen met drie ervaren medezwemmers - Jacqueline, Eveline en Ingeborg - alles in goede banen. De meeste deelnemers zijn afkomstig uit de omgeving van Tiel, Geldermalsen en Buren, met Janine (47) als jongste en Helma (76) als oudste. Veel werkenden ook, waaronder een masseur, ademcoach en leefstijlbegeleider. 

Tips
“We geven elkaar tips en helpen nieuwkomers graag om het rustig op te bouwen” vertelt ademcoach Janine. Alhoewel iedereen zijn eigen methode kiest, is er grote eensgezindheid over de voordelen van het zwemmen in open water, variërend van “een soepeler lijf”, “betere weerstand” en “goed voor je zelfvertrouwen” tot “Je voelt je vrolijker door de extra endorfines”. “Een koude douche is erger”, aldus Geertje. Meer weten? Haar mailadres: gcaneel@xs4all.nl

Corien Remijn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden