Op de plek van het oude Lingecollege, tegenover winkelcentrum Westlede, worden 89 woningen gebouwd.
Op de plek van het oude Lingecollege, tegenover winkelcentrum Westlede, worden 89 woningen gebouwd. Foto: Rob Zantinge

Oude Lingecollege in Tiel maakt plaats voor 89 woningen

Algemeen 992 keer gelezen

TIEL • Behalve op het Veilingterrein worden ook nog eens 89 woningen gebouwd tegenover het nieuwe winkelcentrum, op de hoek van het kruispunt Teisterbantlaan met de Nieuwe Tielseweg. 

Dan moet wél eerst het hoge, oude gebouw van het Lingecollege verdwijnen. De woningen van verschillende breedtes worden in twee gesloten blokken gebouwd en hebben rondom voorkanten. Eerder was sprake van vijf, kleinere woonblokken en 80 woningen. Ook de appartementen zijn van de baan; er komen uitsluitend grondgebonden huizen. De ‘middeldure’ koopwoningen gaan tot 335.000 euro kosten en krijgen platte daken of een lessenaarsdak. Een deel van de bewoners kijkt straks uit op de flats aan de Avezaathstraat of op het ICC, een ander deel heeft wat meer groen voor de deur of kijkt uit op de tamelijk nieuw Mavo met gymzaal.

Gekapte bomen worden gecompenseerd
De 24 hoekwoningen en 65 rijwoningen worden gebouwd tussen het twee jaar geleden opgeleverde Mavo en de Nieuwe Tielseweg. Volgens de plannen komt rondom de woningen ook het nodige groen. Bomen die voor de bouw worden gekapt, worden elders in het plan gecompenseerd.
Twee doodlopende woonstraten zorgen straks voor de ontsluiting van het nieuwe woonbuurtje. De straatjes worden aangesloten op de Avezaathstraat en de Maurikstraat. Elk huis krijg een parkeerplek en overige voertuigen kunnen op straat worden geparkeerd. De kanten die aan de Teisterbantlaan, de Nieuwe Tielseweg en het nog te bouwen Islamitisch Cultureel Centrum (ICC) grenzen, worden autovrij en geheel groen ingericht. Langs de nieuw te bouwen woningen aan de singel en de Teisterbantlaan komt een wandelpad, dat ook toegang geeft tot de woningen. Door de buurt groen in te richten worden lopen, fietsen en buiten bewegen gestimuleerd. Om die reden wordt ook het autoverkeer beperkt en komen er voor wandelaars veilige routes.

Groepjes bomen
Daarnaast worden aangename plekken in de zon en, met groepjes bomen, in de schaduw gecreëerd.
De bedoeling is ook om het regenwater binnen het gebiedje langer vast te houden. Dit moet bijdragen aan het halen van de ambities van klimaatadaptatie. Er komt in de nieuwe buurt dan ook weinig verharding.

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie