• Direct na de oliebollen van oud & nieuw werd er alweer meubilair bij de politie/brandweer in Culemborg opgehaald.
• Direct na de oliebollen van oud & nieuw werd er alweer meubilair bij de politie/brandweer in Culemborg opgehaald. Foto: Will van Rhee

Vrijwilligers helpen Suriname al 25 jaar

Algemeen 96 keer gelezen

TIEL • In januari 1997, nu 25 jaar geleden, begon een groep vrijwilligers met het bieden van hulp aan de zieken en zwakkeren in de Surinaamse samenleving. Door de oprichting van de Stichting ‘Vrienden van Suriname’, enige jaren later, kregen de activiteiten een ietwat formeler karakter.

Het afgelopen jaar was eigenlijk al een ‘kroonjaar’, want vrijwilligers van de stichting hebben in 2021 maar liefst veertien supergrote containers met hulpgoederen geladen en naar Suriname verscheept. “Dit konden we slechts bereiken door de pro deo inzet van veel vrijwilligers, waarvan de meesten nota bene nog nooit in Suriname zijn geweest”, laat voorzitter Will van Rhee weten.

Anonieme sponsor
“Uiteraard ook door de vele giften in de vorm van medische hulpgoederen, schoolmeubilair, kleding en dergelijke. Bijzonder is ook dat we in 2021 van een sponsor, die anoniem wenst te blijven, een financiële bijdrage ontvingen. Daarmee konden we het transport van twee containers betalen. In Suriname werden we vooral geholpen door de heer Badjalala. Ons contact van het eerste uur, de heer Soekhlal, was ook het afgelopen jaar een gewaardeerde hulp.” Nog vrij onbekend is dat de stichting in Suriname niet alleen haar eigen projecten ondersteunt, maar ook tal van andere projecten. Zo ook het project Light4DignityLive. “Zij helpen vooral de zwakkeren in het binnenland onder andere door allerlei medische hulpgoederen aan klinieken in het binnenland te schenken”, aldus Will van Rhee.

Alweer meubilair opgehaald
Ook na 25 jaar is de hulp nog steeds erg nodig, zeker nu Covid het normale leven in Suriname al geruime tijd lamlegt. De vrijwilligers van de stichting stoppen niet. Direct na de oliebollen van oud & nieuw werd er alweer meubilair bij de politie/brandweer in Culemborg opgehaald. “Eind van januari willen we weer een container laden en verschepen”, aldus Will van Rhee. “Dit doen we vanaf het adres van onze loods, Papesteeg 36 in Tiel.”

Ook meehelpen? Dat kan, bijvoorbeeld door een financiële bijdrage en/of het schenken van kleding, houdbaar voedsel, rolstoelen, verband en dergelijke. Kijk voor meer informatie op de website www.vriendenvansuriname.nl of neem contact op met de beheerder van de loods, Gerrit Kool, tel. 06 24361401.

De stichting steunt in Suriname niet alleen de eigen projecten, maar ook andere projecten, zoals Light4DignityLive voor zwakkeren in ‘t binnenland.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie