Een grote gift kwam van de heer Leenhouts. Vrijdag werd een 'vette' cheque overhandigd.
Een grote gift kwam van de heer Leenhouts. Vrijdag werd een 'vette' cheque overhandigd. Foto: Jan Bouwhuis

Lampjesactie voor ernstig zieke patiënten begint met mooie gift

Algemeen 148 keer gelezen

TIEL • De jaarlijkse Lampjesactie van de stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland ging vrijdag aan het eind van de middag officieel van start. Met het ontsteken van zoveel mogelijk lichtjes in de corsowagen vóór het ziekenhuis hoopt de vriendenstichting geld op te halen voor extra comfortabele stoelen voor ernstig zieke mensen.

De lampjesactie bestaat al een aantal jaren en is een begrip in rivierenland. Bij de hoofdingang van het ziekenhuis staat in december en januari een corsowagen, voorzien van een lichtsnoer. Voor elke 5 euro wordt een lampje aangestoken. Net als vorig jaar was er geen fruitcorso en zijn er dus ook geen corsowagens. Corsoclub Tiel heeft daar wat op gevonden. Zij hebben een wagen in de vorm van een hart gemaakt. Zo laten zij zien dat ze ‘hart voor de zorg’ hebben.

Een grote gift kwam van advocaat Karel Leenhouts. Hij ging na ruim 40 jaar met pensioen en overhandigde vrijdag een cheque van 2000 euro. Het bedrag werd ingezameld tijdens zijn afscheid. Leenhouts’ gasten werd gevraagd niet naar de slijterij te gaan, maar om geld te doneren voor de stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland. 

In beweging blijven
De wens voor extra comfortabele stoelen komt van de paramedische dienst van het ziekenhuis, waar onder meer fysiotherapeuten werken. Zij ondersteunen en motiveren opgenomen patiënten om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Uit onderzoek blijkt dat opgenomen patiënten meer dan tachtig procent van de dag in bed liggen zonder medische aanleiding. Vooral bij ouderen leidt dit al na een paar dagen tot vermindering van spierkracht en conditie, waardoor hun zelfstandig functioneren beperkt raakt. Een comfortabele, zachte stoel bij ieder bed daagt patiënten om meer uit bed te zijn.

Het doel van de actie past in het streven van de Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland om de zorg zo prettig en comfortabel te maken.

Lichtje doneren 
Iedereen kan een lichtje doneren. Kijk op de website van stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie