Frans voor zijn weeshuis, een nieuw initiatief is ook de Burgerweeshuisaward, een geldprijs voor vrijwilligers, actief op het gebied van jongeren.
Frans voor zijn weeshuis, een nieuw initiatief is ook de Burgerweeshuisaward, een geldprijs voor vrijwilligers, actief op het gebied van jongeren.

Weeshuis blijft zorgen voor kinderen

Algemeen 50 keer gelezen

Het voormalig Burgerweeshuis in Tiel staat nog steeds te koop. Er is wel een serieus bod geweest, maar dat lag nog 30 procent onder de vraagprijs. Voorlopig blijft dus alles nog even bij het oude. Het pand wordt nog drie jaar gehuurd door Iriszorg. De Stichting Burgerweeshuis gebruikt eigenlijk nu alleen de Regentenkamer, die nog geheel in oude stijl is.

Door Marjon de Lange

Tiel - Eigenlijk hoeft het pand niet verkocht te worden vertelt Frans van Oostveen, voorzitter van het college van Regenten. “Ons volledige inkomen gaat naar de jeugd. Zij zijn onze toekomst, in schrijnende gevallen zijn wij nodig om er voor te zorgen dat zij zich kunnen ontplooien. Vooral onderwijs is belangrijk. Onze inkomsten komen uit pacht, beleggingen en verhuur van ons pand. Dat is gelukkig toereikend. Waarom wij toch het pand van de hand willen doen is omdat wij ons zorgen maken over de toekomst. Het pand is oud en voldoet niet aan de wettelijke eisen die de overheid wil gaan stellen aan kantoor- en bedrijfsruimten. Als we gaan investeren dan komt dat geld niet meer ten goede aan de jeugd, dat willen we voorkomen.”

Andere zorgen

Het college van regenten bestaat nu nog uit vijf personen. “Binnenkort zijn dat er nog maar drie. Per januari nemen we namelijk afscheid van Frans Caumans en Mya van Amersfoort. Tja, vroeger bleven regenten levensland aan de macht, tegenwoordig blijven zij maximaal twee termijnen van vier jaar.” Frans is zelf groot voorstander van vernieuwing binnen het bestuur. “Maar nu is het wel lastig. We hebben twee vacatures. De kandidaten moeten écht thuis zijn in het sociaal domein, affiniteit tot jongeren hebben en ervaring in of met onderwijs is ook een pré. De functie van Frans is naast jongerenbeleid ook nog penningmeester. maar er is een professionele administrateur in dienst, het is dus geen functie op de werkvloer, financieel inzicht is de voornaamste vereiste.”

Andere tijden

Anders dan vroeger worden vooral ook dames uitgenodigd te solliciteren. “We streven naar minimaal twee dames in ons college en vragen zeker niet alleen vriendjes en familie.” Vroeger was dat ondenkbaar, maar tijden veranderen. “We zijn een ouderwetse instelling maar gaan wel met de tijd mee. In het verleden financierden we eigenlijk alleen incidentele initiatieven, we streven nu naar een structureler karakter. We gaan bijvoorbeeld de Tielse voedselbank jaarlijks steunen, maar ook de kleding- en speelgoedbank. Onze subsidie is specifiek bestemd voor kinderen en jongeren.”

Ook scouting Phoenix kan op een bijdrage rekenen. “Wij hebben aan hen een meerjarige project-subsidie toegekend voor het bouwen van een nieuw onderkomen. Bij de scouting tref je kinderen uit alle lagen van de bevolking. Verder maakt onze stichting deel uit van het klankbord van de Gemeente, zij werken hard aan armoedebestrijding, daar zijn wij erg blij mee.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie