Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• De kersverse wethouder Kees Bel.
• De kersverse wethouder Kees Bel. (Foto: Mimi van Rossem)

Bevlogen vrijwilliger Kees Bel nu wethouder

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Het leven van Kees Bel stond de laatste weken behoorlijk op zijn kop. Allereerst kreeg Bel geheel onverwacht op 26 april een lintje voor het vele vrijwilligerswerk dat hij jarenlang heeft gedaan. Vorige week maandagavond is hij tijdens een speciale raadsvergadering ook nog geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Vijfheerenlanden. 

Bel gaat de komende vier jaar namens de CDA als wethouder, Sociaal Beleid, Jeugd, Onderwijs en Sport aan de slag. Een nieuwe, maar mooie uitdaging voor Bel. Maar de benoeming tot wethouder betekent wel dat hij met al zijn vrijwilligerswerk en huidige baan moet stoppen.

Stoppen met vrijwilligerswerk
Wat dit voor hem betekent daar vertelt hij het volgende over: “Dat ik nu stop met al mijn vrijwilligerswerk is omdat dit niet te combineren is met het wethouderschap. Dit vanwege eventuele belangenverstrengeling. Ik wil mijn werk zuiver houden.”

“Maar ik ga het missen, want vrijwilligers zijn mooie mensen, altijd gemotiveerd en enthousiast om dingen te doen. Mijn motivatie was van je woonplaats een mooie stad te maken om te werken en te wonen. Hiervoor ga ik mij ook inzetten als wethouder, zodat Vijfheerenlanden een aantrekkelijke gemeente wordt waar iedereen fijn woont.” 

Hart bij de jeugd
Terugkijkend op zijn jarenlange vrijwilligerswerk vertelt Bel: “Met hart en ziel heb ik mij ingezet voor verschillende jongerenorganisaties in Leerdam. Want mijn hart ligt toch echt bij de jeugd. Ik hoop dat ik door mijn vrijwilligerswerk de kinderen van Leerdam leuke momenten heb kunnen bezorgen. Toen ik voorzitter werd van Stichting Jeugd Actief dacht ik dat het niet mooier kon worden.”

“Samen met tientallen vrijwilligers leuke activiteiten voor de jeugd organiseren, waarvan het organiseren van de Timmerdorpweek één van de hoogtepunten was. De tientallen vaste vrijwilligers van Jeugd Actief en meer dan 120 (groot) ouders die allemaal samenwerkten om de jeugd van Leerdam een fijne week te bezorgen, wat geweldig is dit. Daar doe je het voor. Kinderen een leuke week laten beleven, waarvan je hoopt dat zij daar later met veel plezier op terug kijken.”

Jubileum Jeugd Actief
Ook aan het jubileum van 70 jaar Jeugd Actief in Leerdam dat gevierd werd met de musical “Hartendief’ in 2019 en dat gespeeld werd door leerlingen van verschillende scholen uit Leerdam, denkt Bel met veel plezier terug. “Er zijn ruim 1.000 kinderen naar deze musical komen kijken. Maar ik leerde door Jeugd Actief ook veel mensen uit alle lagen en culturen kennen, dit is zo bijzonder.”

Maar er was nog veel meer waar Bel zich met veel enthousiasme voor heeft ingezet. Zo heeft hij het mede mogelijk gemaakt in het Jeugdwerk bij de Protestantse Wijkgemeente ‘Kerk aan de Linge’ dat twee keer een groep jongeren naar Zuid Afrika kon gaan om daar te helpen bij projecten die door de Stichting Baie Dankie zijn opgezet. Ook was Bel een aantal jaren vicevoorzitter in het bestuur van het Heerenlanden College en coördinator van de Samenloop voor Hoop, een 24 uur durende wandelestafette om geld in te zamelen voor het KWF. Daarnaast coördineerde Bel de jaarlijkse collecte voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. En of dit allemaal nog niet genoeg was om dit allemaal naast zijn gezin en werk te doen, heeft Bel zich ook ingezet voor het project ‘Thuis in Leerdam’.

Geen ‘rasbestuurder’
Over zijn nieuwe rol als wethouder vertelt Bel: “Ik ben geen rasbestuurder in de zin dat ik alleen aan bestuurstafels zit. Maar ik heb door de jaren heen wel veel bestuurservaring opgedaan. Ik heb tijdens mijn vrijwilligerswerk veel mensen uit alle lagen en culturen van Leerdam leren kennen en weet daardoor wat er leeft en speelt in de gemeente. Ik ben benaderbaar, zichtbaar en sta met mijn voeten in de klei. Daar gaat het om, dat je ook als wethouder zichtbaar ben en dat je midden tussen de mensen staat. Dit past ook bij mij want ik ben echt een mensenmens. Ook de portefeuille waar ik mij mee bezig gaat houden past helemaal bij mij.”

Door Mimi van Rossem

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten