Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• Kamerkoor LingeVocaal tijdens een repetitie.
• Kamerkoor LingeVocaal tijdens een repetitie. (Foto: Mimi van Rossem)

Kamerkoor LingeVocaal trakteert wegens 20-jarig jubileum

  •   keer gelezen

LEERDAM/BEESD • Het komt niet vaak voor dat een concert cadeau wordt gedaan aan iedereen die van klassieke muziek houdt, maar het Kamerkoor LingeVocaal wil vanwege haar 20-jarig bestaan alle muziekliefhebbers trakteren op een jubileumconcert waarbij iedereen welkom is. Het koor gaat het concert Gloria van Antonio Vivaldi uitvoeren.

De dames Fokke Vink, Coby Rietveld en Els Groeneweg, die deel uitmaken van de jubileumconcertcommissie, vertellen dat dit concert een cadeau aan iedereen in Leerdam en omstreken is vanwege het 20-jarig bestaan van het koor. 

Oefenen via Zoom
Fokke Visser merkt op: “Eigenlijk bestaan we inmiddels 22 jaar want het koor is in 2000 opgericht. Maar vanwege corona konden we niet eerder een concert geven. We hebben hierdoor wel een lange voorbereiding voor dit concert gehad en kunnen niet wachten om het nu uit te voeren.”

Dirigent Marilou Krouwel die sinds zes jaar het koor muzikaal begeleidt vult aan: “We mochten dan wel niet optreden, maar hebben via Zoom wel wekelijks kunnen oefenen, dus klinkt het nu extra mooi.”

“Voor deze speciale gelegenheid zijn er gastoptredens van sopraan Linda Vink, altzangeres Annette de Wit en het Zatlbommels begeleidingsorkest onder leiding van Martin de Winter. Dit is een orkest dat bestaat uit violisten, cello spelers en contrabasspelers. Het orgel wordt tijdens het concert bespeeld door Jaap den Besten.” 

Een echt streekkoor
Het koor dat bestaat uit 21 vaste zangers is voor het jubileumconcert aangevuld met een tiental projectzangers en zal voornamelijk a capella de liederen van Vivaldi zingen. De leden van het koor komen niet alleen uit Leerdam maar ook uit Meerkerk, Gorinchem, Asperen, Heukelum, Gellicum, Culemborg, Haaften en Zaltbommel. Groeneweg merkt hierover op: “Een echt streekkoor dus, met mensen van zingen houden bij een gezellig koor. Want we vinden het allemaal leuk om met muziek bezig te zijn.”

Tweeëntwintig jaar geleden zong Anja Meijer uit Leerdam bij een koor in Zeist, waar haar neef Arie Perk dirigent was. Toen zij aangaf de afstand toch wel erg ver te vinden en wilde stoppen met zingen zei Arie: “Als jij in Leerdam een koor bij elkaar weet te krijgen, dan kom ik wel dirigeren.” Anja zette een advertentie in Het Kontakt en daarop kwamen zoveel reacties binnen, dat in het jaar 2000 het Leerdams Kamerkoor werd opgericht. Later veranderde de naam in Kamerkoor LingeVocaal, zoals het nu dus nog steeds heet. 

Gratis, maar reserveren
Het concert dat financieel mede mogelijk is gemaakt door het koor zelf, de gemeente Vijfheerenlanden en het Rivierenlandfonds wordt op 28 mei in de St. Pieterskerk aan de Voorstraat 92 in Beesd gehouden. Toegang is gratis, maar reserveren wordt aanbevolen via: lingevocaal@gmail.com of bellen naar 0345-642320. Na afloop wordt met alle bezoekers het jubileum gevierd onder het genot van een hapje en drankje.

Mimi van Rossem

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten