Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
Foto: Stockfoto 123RF

Scholen VHL worstelen met quarantaineregels: ‘Het is telkens een duivels dilemma’

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Landelijk hebben veel basis- en middelbare scholen last van explosieve positieve coronabesmettingen door Omikron en de quarantaineregels voor scholen. Op veel scholen zitten hele groepen in quarantaine, soms besluit de schooldirectie om de school maar helemaal te sluiten. Maar hoe zit dat in gemeente Vijfheerenlanden?

Al was de grote besmettingspiek op basisschool De Voorhof in Vianen voor de kerstvakantie, de eerste groep is inmiddels weer in quarantaine geplaatst. 

“Zondagavond heb ik de ouders van de eerste groep helaas moeten inlichten. Op basisschool De Wegwijzer, met wie wij in hetzelfde gebouw zitten, zitten inmiddels al vijf groepen thuis. Als ik een rondje door de school loop, merk ik dat er in elke klas wel een laptop in het lokaal staat om kinderen online mee te laten doen”, aldus directrice Anne Maguire.

Op de Voorhof wordt veel gedaan om de fysieke lessen die wel doorgaan, hopelijk zo veilig mogelijk te maken. 

Maguire: “We zitten in een gloednieuw gebouw met in elke klas CO2 melders. Voor de leerlingen uit groep zes tot en met groep acht, volgen wij het dringend advies van het RIVM mondkapjes te dragen in de gang en twee keer per week een zelftest te doen. Ik hoop wel dat we de maatregelen snel achter ons kunnen laten. Dat ook schoolreisjes, open podia en eindmusicals weer normaal worden. Er gaan nu groepen van school die geen schoolreisje hebben meegemaakt. Dit is voor kinderen erg jammer.”

Begrip
Ook clusterdirectie Vianen/ Zederik (O2A5), ziet verschillende groepen van hun zes openbare scholen in quarantaine geplaatst.

“Terwijl ik u aan de telefoon heb, ben ik bezig met brieven sturen naar ouders omdat er coronabesmettingen zijn op een van de scholen. Dit betekent dat, in dit geval, de gehele groep in quarantaine moet. Op elke school is het iets actueels.”

Dat er Cito-toetsen voor de deur staan, is volgens de directie niet echt een probleem. “We nemen de Cito-toetsen in principe gewoon af voor de kinderen die aanwezig zijn. Met een situatie als vandaag, waar kinderen uit groep zeven en acht in quarantaine moeten, schuiven we het op. Gezondheid gaat altijd voor.”

“Gelukkig hebben ook de ouders veel begrip voor de situatie. We hebben 740 leerlingen in ons gehele cluster, we houden ouders zo goed mogelijk op de hoogte. Wij zijn onze ouders ontzettend dankbaar voor het begrip”, aldus Denice Hopkoper, van clusterdirectie Vianen/ Zederik.

Voortgezet onderwijs
Niet alleen op basisscholen, maar ook op middelbare scholen zijn de stijgende besmettingscijfers te voelen.

“Op onze school volgen alle klassen van 21 tot 26 januari online onderwijs. Dit omdat we de cijfers per dag zagen verdubbelen. Op een gegeven moment zat 25 procent van de leerlingen thuis. Het is ook niet te voorkomen dat leerlingen in nauw contact komen met elkaar”, zegt Liesbeth van den Broek, directie Oosterlicht Vianen.

Volgens Van den Broek is geen leerachterstand op het OCV te zien. 

“Dit zagen we terug in een onderzoek van de universiteit Utrecht. Dat onderzoek bevat ook vorig schooljaar. In sociaal opzicht zijn er wel achterstanden ontstaan. Het sociale gemis is heel groot geweest. Het is telkens een duivels dilemma. Je zit op het snijvlak van het welzijn van de leerlingen en docenten en wat het doet met een leerling om weer vier dagen thuis te zitten. We blijven daarom wel open zodat leerlingen nog gewoon dingen uit hun kluisje kunnen halen of online les op school kunnen volgen wanneer dit thuis niet kan.”

In de eindexamens heeft Van den Broek vertrouwen. “We zijn hier vanaf het begin van het jaar mee bezig. Zo hebben we bijvoorbeeld een samenwerking met Lyceo, voor examentrainingen op onze kosten, en hebben we intern veel mensen rondlopen die de leerlingen kunnen begeleiden.”

Of er gesleuteld zal worden aan de quarantaineregels voor scholen, zal wellicht vanavond (25 januari) tijdens de persconferentie officieel bekend worden gemaakt. 

door Kayleigh Amelsbeek

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten