Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
Foto: Janneke Boogaard

Onrust omwonenden over uitbreiding bedrijventerrein Gaasperwaard

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Het eerste recht op de koop van gronden ten zuiden van bedrijventerrein Gaasperwaard heeft voor de nodige onrust onder omwonenden gezorgd. Dat bleek tijdens het VHL-plein en de commissievergadering, waarin meerdere betrokkenen hun zorgen kenbaar maakten aan het gemeentebestuur. 


Het college wil met instellen van een voorkeursrecht voorkomen dat speculanten hun slag slaan. ‘Zo is een eerste recht van koop ten behoeve van de gemeente veilig gesteld’, onderstrepen burgemeester en wethouders in het voorstel richting de gemeenteraad.  

Meerdere omwonenden van het beoogde terrein schoten de plannen in het verkeerde keelgat. De rode draad in de reacties: de angst dat de komst van het bedrijventerrein een te grote aanslag op het groene karakter van dit gebied, dat grofweg begrensd wordt door de A27, de Biezenweg, de Breede Sticht en de Autenasekade te Hagestein. 

Biezenweg
Zo kwam Peter Verschoor namens Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden met een pleidooi om de grens van 150 meter ten zuiden van de Biezenweg te verruimen tot 300 meter. “De huidige opkoopregeling van 150 meter geeft onrust en tast het landschapskarakter aan. Een uitbreiding naar 300 meter zorgt voor het behoud van de leefomgeving en het landschap. Verder willen we de Biezenweg in de toekomst verder gaan verfraaien.”

Zorgen leven er ook in Hagestein, zo verwoordde Cees Hazenkamp van Hagestein Vitaal. “Waarom willen we überhaupt in een landelijk gebied een industrieterrein dat nog eens verder van de grote wegen af komt te liggen en als extra belasting gezien kan worden voor de wegen in en rondom het dorp Hagestein?”

Hij vervolgde: “Waarom niet kijken naar meer spreiding als het benutten van de lege stukken op huidige industrieterreinen in Vianen - Staalbouw Vianen staat ook al jaren leeg - of elders in de Vijfheerenlanden? Kortom, Hagestein wil niet opgeslokt en niet nog eens een keer omgeven worden door nog meer industrieterrein.”

Verzet
Het recht van eerste koop leidde tot met name tot verzet bij de SGP. Kees Vermaat: “Wij zijn geen voorstander van het opofferen van het open landschap voor blokkendozen. Zijn er in Meerkerk, Lexmond of Amiede geen mogelijkheden voor uitbreiding?”

Teus Meijdam (VHL Lokaal) ging deels met hem mee: “Hebben wij dit terrein écht wel nodig, of doen we dit omdat we dat beloofd hebben aan andere gemeentes? Aan de andere kan begrijpen we wel dat er wat moet gebeuren. Breidt in ieder geval de strook langs de Biezenweg uit van 150 naar 300 meter.”

Gelegenheid
Van onder meer CDA - “Op deze wijze houden we als gemeente de controle en dat komt uiteindelijk ten goede aan de inwoners. Er komt later nog genoeg gelegenheid voor omwonenden om invloed uit te oefenen” - en VVD kwam er juist steun. Dick Barelds (VVD): “Dit lijkt ons een zeer logische stap.”

Wethouder Huib Zevenhuizen benadrukte in een reactie dat het vestigen van het voorkeursrecht nog niets zegt over de uiteindelijke invulling. “Er ligt geen plan, ook niet hoeveel grond we uiteindelijk gaan gebruiken. Maar voor het bieden van werkgelegenheid is absoluut ruimte nodig. De behoefte aan bedrijventerreinen is enorm, dat wijst onderzoek uit. In Vijfheerenlanden hebben we alleen nog vijf hectare bij Meerkerk tot onze beschikking en wellicht ook nog vijf hectare in Leerdam. Daarna zit het wel zo’n beetje op slot.”

De gemeenteraad hakt binnenkort tijdens de raadsvergadering de knoop door.

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier