• Mees Clausing actief tijdens de Alpe Cimbra Cup.
• Mees Clausing actief tijdens de Alpe Cimbra Cup. (Foto: MG LIFE STUDIO)

Hagesteins skitalent Mees Clausing boekt veel progressie

  •   keer gelezen   Sport

HAGESTEIN • Het Hagesteinse skitalent Mees Clausing draait tot nu toe een uitstekend wedstrijdseizoen.


Op de nationale wedstrijden in december in Oostenrijk won hij bij de jongens onder 16 (U16) niet alleen in zijn categorie maar skiede ook de snelste dagtijden. Hij schreef daarna Schladming (Jan Keller Cup), Hinterreit (SnowWorld Sylvester Cup) en een Kids cup sneeuw in Dienten op zijn naam en kwalificeerde zich daarmee ook weer rechtstreeks voor de Alpe Cimbra Cup 2020 in Folgaria, Italie. "Zo goed als nu heb ik nog niet eerder geskied", zegt Clausing blij.

Mooie resultaten
Clausing skiede niet alleen in Oostenrijk mooie resultaten. Ook op de daarop volgende Internationale FIS Childeren races in Slowakije (Interkriterium Vrátna) en Tsjechië (Skiinterkriterium Rícky) half januari behaalde Mees twee keer zilver op de slalom en een vierde en zesde plek op de reuzenslalom in een sterk internationaal veld. "Het ging boven verwachting", stelt de jonge skiër uit Hagestein. "Ik ging hierheen om uiteraard mee te doen voor het podium en ik wist dat ik wel kans kon maken. Maar dat het zo goed zou gaan, had ik niet durven dromen. Het is fijn dat waarop je het hele seizoen getraind hebt nu kan om zetten in prestaties."

Alpe Cimbra Cup
Mees deed dit jaar ook mee aan de Alpe Cimbra FIS Children Cup in Folgaria, Trentino. Het is een wedstrijd die door de Nederlandse Ski Vereniging is aangewezen als A-wedstrijd. Voor de jeugd is deelnemen aan internationale A-wedstrijden skiën alleen mogelijk na kwalificatie via Nederlandse topwedstrijden en de begeleiding vindt ook plaats onder begeleiding van de Skibond, de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV).

"Tijdens wedstrijden zelf laat ik me soms nog afleiden door kleine dingen. Zo was mijn start op het teamevent (de parallel slalom) goed, maar ging ik na de tweede poort bijna onderuit omdat ik met mijn arm in de poort bleef hangen, mijn skistok bijna verloor en daardoor ook mijn balans. Drie poorten daarna was het einde wedstrijd voor mij. Waardoor wij ons als Nederlands team helaas ook niet kwalificeerden voor de finales."

Eingefädelt
De knop moest om voor de individuele wedstrijden die de dag daarop begonnen. In de categorie U16 deden 93 deelnemers mee. "Ik had mij intern (NL) gekwalificeerd voor startgroep 1 en had startnummer 33 geloot bij de slalom. Na de eerste run stond ik op de achtste plek, waardoor ik in de tweede run als nummer 23 naar beneden mocht. Tijdens mijn tweede run kreeg de wedstrijd alleen een hele andere wending. 'Eingefädelt', ofwel een paal tussen mijn benen. Dat betekende einde wedstrijd."

Mees heeft wel een verklaring voor deze fout. "Ik kwam gewoon zo snel de verticaal uit op het bovenste gedeelte van de piste dat ik hem niet meer kon houden. Ik ging voor mijn gevoel gewoon te hard. Die snelheid is nieuw voor mij, ik moet dus nu weer opnieuw leren de daarop volgende 'handelingen' ook weer sneller uit te voeren." Bij de reuzenslalom skiede Mees wel twee solide runs. Met een elfde en dertiende plaats eindige hij uiteindelijk op de veertiende plek in het eindklassement bij de reuzenslalom.

Progressie
De afgelopen tijd heeft het jeugdige talent uit Hagestein veel progressie geboekt. "Natuurlijk heb ik mezelf in technisch opzicht verbeterd, maar deze tijden, zeker op de slalom, zijn ook het resultaat van alle fysieke en mentale progressie die ik heb geboekt. Ik weet steeds beter hoe ik dit soort grotere wedstrijden moet skiën. Maar ik maak ook nog steeds veel technische en tactische fouten. Daarom is het fijn dat ik de afgelopen weken mocht concurreren met de beste uit m'n leeftijdgroep. Het zet in perspectief wat ik nog moet doen om de top te bereiken in mijn sport alpineskiën."

Afgelopen week tijdens de 45e editie van Pokal Loka (Škofja Loka) in Slovenië pakte Mees ook nog eens een vierde plaats op de giant slalom en een bronzen medaille op de slalom.

Nederlands jeugdkampioenschap
Mees is inmiddels alweer in Oostenrijk (Niedernsill) om zich samen met zijn team voor te bereiden op het Nederlands jeugdkampioenschap alpineskiën in Maria Alm (skigebied Hochkönig, Oostenrijk) van 22 t/m 29 februari. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel, zowel in de sneeuw als ook nog in Nederland voor deze 15 jarige scholier aan het Oosterlicht College in Nieuwegein. Want ja, het schoolwerk loopt gewoon door.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier