Foto: Astrid Pel

Korte samenkomst voor Roos (19) bij Kwalitaria: 'Het raakt ons allemaal in Vianen'

  •   1451 keer gelezen

VIANEN • Op verschillende manieren staan inwoners van Vianen stil bij het overlijden van Roos Verschuur (19). Zij kwam om het leven bij het schietincident in de tram in Utrecht vorige week maandag.

In de Grote Kerk in Vianen is dinsdagavond gelegenheid om afscheid van Roos te nemen tussen 19:00 en 22:00 uur. Deze bijeenkomst is specifiek bedoeld voor vrienden en bekenden van Roos. De familie vraagt aan andere belangstellenden "om Roos op hun eigen wijze te herdenken zodat familie, vrienden en kennissen in alle rust afscheid kunnen nemen". 

Aan de herdenking en de stille tocht in Utrecht namen ook veel mensen uit Vianen deel. En in de Kwalitaria aan de Lijnbaan waar Roos werkte heeft bedrijfsleider Patricia Luiks samen met de medewerkers een blijvende herdenkingshoek met foto ingericht voor Roos. "Zo kijk je vanachter de counter nog steeds naar Roos", legt ze uit. Er ligt ook een condoleanceregister dat over een tijdje aan de ouders van Roos wordt gegeven.

Zaterdagmiddag liepen ongeveer vijftig mensen vanaf de moskee aan de Hoekenstraat naar de Kwalitaria en legden daar bloemen neer. Dit gebeurde op initiatief van de vrouwenwerkgroep van de moskee in Vianen. De meeste mannen van de Viaanse moskee waren afgelopen vrijdag al bij de grote herdenking in Utrecht geweest. De vrouwen van de moskee besloten op vrijdag om de dag erop een lokale herdenking te houden. Ouafae Elayachi en Khadija Safaui namen het initiatief voor een korte tocht vanuit de moskee naar de winkel van Kwalitaria. Onderweg kon iedereen die dat wilde aansluiten en zo kwamen er ook veel mannen bij, zoals oud-wethouder van Vianen, Bert van Dijk. Hij stapte na het leggen van de bloemen spontaan naar voren en vertelt de initiatiefnemers dat het goed is dat zij dit doen. Van Dijk: "Het is belangrijk om te tonen dat we saamhorig zijn in Vianen. Vanuit de moslimgemeenschap is het zaak dat ook zij laten zien dat ze net zo geraakt zijn door wat er is gebeurd, als ieder ander."

Khadija Safaui spreekt de groep toe en legt uit dat de moslimvrouwen sterk de behoefte voelden om ook hun medeleven te uiten door het leggen van bloemen. "Wij zijn allemaal moeder of zus of tante. Het verlies van zo'n jong meisje is vreselijk. Het raakt ons allemaal in Vianen."

Arie de Groot heeft ook bloemen gelegd. Hij kent Roos via zijn dochter Fabienne. "Dit meelopen en de bloemen zijn een klein gebaar als laatste groet aan Roos. Het was zo'n lief spontaan meisje.'' Jolanda

Ellikhuijzen loopt mee met de moslimvrouwen om te laten zien dat er niet met de vinger wordt gewezen: "Het is belangrijk dat de moslims dat weten, dat we hen er niet op aankijken. Het is belangrijk dat we er voor elkaar zijn."

Bert van Dijk vat de bijeenkomst treffend samen: "Ik hoop dat deze saamhorigheid nog tot in lengte van dagen mag blijven in Vianen."
Op het stadhuis in Vianen is ook een condoleanceregister neergelegd.

Astrid Pel


 

Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK