ingezonden mededeling

De wegenbelasting stijgt: hoe blijft autorijden betaalbaar?

  •   98 keer gelezen

Volgens berekeningen van het CBS mag de overheid rekenen op een flinke stijging in de wegenbelasting.

Er wordt verwacht dat de inkomsten van de wegenbelasting tot wel 200 miljoen euro hoger uitvallen in 2019. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo komen er elk jaar weer extra auto's op de weg waar ook belasting over betaald moet worden. Daarnaast zijn er de stijgende tarieven van de wegenbelasting. In vrijwel elke provincie gaan deze tarieven omhoog, dus ook in Utrecht. Ook inwoners van Vianen moeten er rekening mee houden dat de motorrijtuigenbelasting met een paar euro's per jaar zal stijgen in 2019. Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig zijn er ook manieren waarop automobilisten extra kunnen besparen op hun jaarlijkse kosten.

Een lichtere en duurzamere auto
Wie op zoek is naar een nieuwe auto, kan het beste een kleiner en lichter model uitkiezen. Deze auto's worden namelijk minder belast, doordat ze voor minder schadelijke uitstoot zorgen en bovendien ook minder schadelijk zijn voor het wegdek. Het verschil tussen een auto van 850 en 950 kilo kan bij de berekening van wegenbelasting al bijna honderd euro per jaar schelen. Het loont dus altijd om in een kleiner model rond te rijden. Daarnaast probeert het rijk ook de overstap van diesel naar benzine aan te moedigen. Diesel is namelijk de meest vervuilende brandstof, en moet daarom zo veel mogelijk vermeden worden. Automobilisten met een dieselauto betalen meer dan twee keer zoveel wegenbelasting en kunnen dus aanzienlijk besparen door de overstap te maken naar benzine.

Zuiniger rijden
Duurzaamheid en zuinigheid gaan hand in hand. Gelukkig worden er tegenwoordig steeds meer zuinige auto's gemaakt die aanzienlijk minder brandstof verbruiken. Dat is fijn, want elk ritje naar het tankstation kan flink in de kosten lopen. Daarnaast is het ook aan te raden om de auto iets vaker te laten staan. Des te minder er gereden wordt, des te lager de onderhouds- en brandstofkosten zijn. Automobilisten doen er goed aan om af en toe de fiets te pakken voor korte afstanden, maar ook een rit in het openbaar vervoer is een goed alternatief voor de auto. Wie dagelijks op en neer naar het werk rijdt, kan ook overwegen om te carpoolen met een collega. Door samen te rijden is het mogelijk om de kosten voor brandstof te delen.

Verzekeringen
Iedere autobezitter moet verplicht zijn auto verzekeren. Op het gebied van verzekeringen zijn er veel automobilisten die aanzienlijk kunnen besparen. Consumenten hebben de keuze uit talloze verzekeringen die allemaal weer een andere dekking hebben en die bovendien een andere regelgeving hanteren op het gebied van schadevrije jaren. Het kan daardoor lastig zijn om te bepalen welke autoverzekering nou de goedkoopste optie is. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer websites waarop consumenten verschillende verzekeringen met elkaar kunnen vergelijken. Zo is het mogelijk om een auto te verzekeren voor de meest voordelige prijs. Op deze manier worden de stijgende kosten van de wegenbelasting moeiteloos weer gecompenseerd.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK