Fjorden paarden en Schotse Hooglanders bij de Put
Fjorden paarden en Schotse Hooglanders bij de Put (Foto: Nico van Ganzewinkel)

Gemeente Vianen koopt Put Middelwaard

  •   1318 keer gelezen

VIANEN • De gemeente Vianen heeft het recreatiegedeelte van de put Middelwaard gekocht van de provincie. De aankoopsom bedraagt 155.000 euro. De raad ging dinsdagavond akkoord met de aankoop.

Met de aankoop garandeert de gemeente dat het terrein en de (buiten)zwemgelegenheid publiek en vrij toegankelijk blijft. Daarnaast vormt de Put Middelwaard volgens de gemeente 'een welkome aanvulling in de aantrekkingskracht van Vianen'.

Hoogwaardig
"In samenwerking met een horecaondernemer kan dit gebied bijvoorbeeld worden ontwikkeld tot een hoogwaardig recreatieterrein met een horecapaviljoen, ligweide, zwemplas, speelvoorzieningen en wandelroutes, met aandacht voor minder-validen", zo schrijft het college in het raadsvoorstel.

De Put Middelwaard heeft als recreatieve voorziening een belangrijke lokale functie. Per jaar trekt het meer dan 16.000 bezoekers, waarvan 88 procent uit de directie omgeving komt.

Onderhoud
Door de aankoop van dit deel van de plas zit de gemeente (nu nog Vianen, straks Vijfheerenlanden) vast aan het onderhoud. De provincie heeft hiervoor een gewenningsbijdrage van 205.000 euro toegezegd. 

De gemeente meldt in het raadsvoorstel nog dat er in de Put licht verhoogde gehalten gevonden zijn van onder andere slakken, cadmium, cobalt en nikkel. "Deze gehalten in de grond en in het grondwater brengen geen onaanvaardbare risico's met zich mee. Er worden geen belemmeringen gezien voor het huidige en toekomstige gebruik van de locatie als recreatieplas met parkeerterrein."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK