• De Viaanse wethouder Marcel Verweij (r.) en Maryann Glorie-Bermans verrichtten vrijdagmorgen de opening van de tentoonstelling.
• De Viaanse wethouder Marcel Verweij (r.) en Maryann Glorie-Bermans verrichtten vrijdagmorgen de opening van de tentoonstelling. Foto: Dick Aanen

Fototentoonstelling van start onder heerlijk najaarszonnetje

Algemeen 292 keer gelezen

VIANEN • De Viaanse wethouder Marcel Verweij en Maryann Glorie-Bermans, projectmanager Nieuwe Hollandse Waterlinie van de provincie Utrecht, openden vrijdagmorgen de fototentoonstelling 'Lek en Linie'. De openingshandeling vond plaats onder een heerlijk najaarszonnetje. 

De buitenexpositie bestaat uit 20 grote foto's van en over het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tussen Vreeswijk en Culemborg. Zowel wandelaars als fietsers kunnen de route van circa 9 km volgen vanaf de Hofpoort in Vianen of Fort Everdingen. 'Lek en Linie' maakt onderdeel uit van de activiteiten in het Waterjaar van Vrijstad Vianen, dat tot en met juni 2019 loopt. In 2019 volgen nog twee wisselexposities, zodat de Lekdijk gedurende de hele periode het decor blijft voor foto exposities over het thema Water.

Lek en Linie
Het verhaal van de fototentoonstelling 'Lek en Linie' start bij de Oude Sluis in Vreeswijk, een dubbele schutsluis naar ontwerp van de waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken. Met een historische soldatenfoto en een actuele foto van Polder Blokhoven wordt de werking van de inundatie in 1939 van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgelegd. Ook de uiterwaarden langs de Lek, Fort Lunet aan de Snel, Fort Honswijk, Fort Everdingen, Werk aan de Groeneweg, Werk aan het Spoel en de Liniepont komen aan bod. De tentoonstelling eindigt met een foto van een zogenaamde asperge (tankversperring) en de Diefdijk, een binnendijk die nog steeds dienstdoet als volwaardige (tweede) waterkering.

Toekomstig Werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en bestaat uit 45 forten, 2 kastelen en 6 vestingen en is genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen. Vanwege de strategische plek aan de Lek werd Vianen opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier bevindt zich onder andere nog de geschutsopstelling Batterij aan de zuidelijke Lekdijk, een stukje van de Diefdijklinie en het imposante torenfort Everdingen. Bovendien woonde ingenieur Jan Blanken (1755-1838) in Vianen. Hij ontwierp diverse waterwerken voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals de waaiersluis. Waterjaar.

Het Waterjaar bestaat uit een reeks activiteiten en evenementen die alles te maken heeft met water. Door de Lek, de prachtige recreatieplassen, grachten, sloten, inundatiekanalen, sluizen en het Merwedekanaal is te zien dat Vianen onlosmakelijk verbonden is met het water. Vianen toont met het Waterjaar haar identiteit en brengt met de Tentoonstelling een ode aan de Lek, waarachter de Vrijstad is verrezen.

Meer informatie over de fototentoonstelling en het Waterjaar is te vinden op http://vrijstadvianen.nl

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden