• Teuny van der Gun achter Funda in het Taalhuis Vianen.
• Teuny van der Gun achter Funda in het Taalhuis Vianen. Foto: aangeleverd

'Ze hebben me zelfs geleerd te skypen'

Algemeen 143 keer gelezen

VIANEN • Bibliotheek Vianen helpt in haar inloopspreekuur digidigiTaalhuis Vianen mensen niet alleen met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Maar ook mensen beter om te gaan met de computer, tablet of smartphone. De Viaanse Teuny van der Gun (67) nam de proef op de som.

Teuny wilde beter om leren gaan met haar iPad. Ze klopte daarvoor aan bij digiTaalhuis Vianen, het inloopspreekuur van Bibliotheek Vianen. "Ik werd heel prettig opgevangen", vertelt ze later. "Echt, ze helpen je heel goed. De vrijwilligers vroegen me eerst wat ik wilde leren. Ik wilde graag leren hoe ik iets op kan zoeken op mijn iPad. Googelen dus. Ik ben zeker een keer of zes geweest op maandagochtend. Met een kopje koffie erbij, leerden de vrijwilligers me stap voor stap hoe ik dingen moest opzoeken. Op mijn eigen tempo. Ik vind het leuk om dingen op te kunnen zoeken. Ik kijk op de iPad bijvoorbeeld graag op Funda, volg het nieuws op rtv Utrecht en kijk weleens op de site van de Libelle of van de kerk."

Na haar bezoekjes aan digiTaalhuis Vianen heeft ze meer plezier van haar iPad. "Als je iets leest of hoort, kun je er iets over opzoeken, dat vind ik erg leuk en maakt je wereld een beetje groter. De vrijwilligers hebben me zelfs geleerd om te skypen met mijn familie in Canada. Toen het niet helemaal duidelijk was, hoe het thuis met de internetverbinding zat, kwamen de vrijwilligers zelfs bij mij thuis ook nog bij helpen. Ik oefende eerst met hen met Skype, daarna kon ik het met mijn familie. Dat is toch geweldig? Ik heb daarna ook nog de cursus 'Klik en tik' gevolgd in Hof van Batenstein."

Ze adviseert anderen om ook naar het inloopspreekuur van digiTaalhuis Vianen te gaan. "Ik zou willen zeggen: 'Ga nou maar, het is leuk én gezellig en ze doen erg hun best om het aan je verstand te krijgen'." Teuny denkt dat ze in de herfstperiode nog weleens binnenloopt bij digiTaalhuis Vianen om haar kennis weer wat op te frissen. Dit is namelijk ook altijd mogelijk.

digiTaalhuis Vianen is elke woensdag- en zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur geopend in Bibliotheek Vianen aan de Spekdam. Opgeven is niet nodig. En deelname is helemaal gratis. digiTaalhuis Vianen is er voor iedereen die aan de slag wil met lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. Maar vrijwilligers geven dus ook concrete tips over het gebruik van de computer, tablet of smartphone. Afhankelijk van wat mensen willen weten. Maar mensen kunnen er ook terecht voor vragen over het gebruik van een DigiD en het omgaan met overheidswebsites van bijvoorbeeld de Belastingdienst of de gemeente.

Meer informatie is ook te vinden op de website van Bibliotheek Vianen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden