• Wandellust, een club met veel sociale contacten.
• Wandellust, een club met veel sociale contacten. Foto: Peter Verbeek

Wandellust: al 60 jaar een hechte club

Algemeen 677 keer gelezen

VIANEN • Wie van bewegen en van gezelligheid houdt, en daarnaast graag in de buitenlucht is, kan zijn ei bij Wandellust prima kwijt.

In de vorige eeuw, eind jaren vijftig, was er in Hagestein en Everdingen voor jonge meiden nagenoeg niets te doen. Een aantal van hen besloot een wandelsportvereniging op te richten, en op 1 juni 1959 kwam dat ervan. Wandellust werd de naam, en in korte tijd stonden er meer dan twintig namen op de ledenlijst. "Er heeft wel een verschuiving plaats gehad, want onze leden komen nu voornamelijk uit Vianen", merkt voorzitter Toos Boumeester op. "Maar als vanouds zijn de vrouwen oververtegenwoordigd. Wandellust is al geruime tijd een vereniging van omstreeks veertig leden, waarvan de meesten al heel lang lid zijn. We vormen een gezellige en hechte club met onderling veel sociale contacten."

Traditioneel
Het seizoen van Wandellust loopt van april tot eind juni, en na de zomerstop tot eind september. Het begint traditioneel met de jaarvergadering. Die is heel lang bij een van de leden gehouden, maar sinds enige tijd wordt vergaderd in het clubhuis van hengelsportvereniging De Reiger. "Het bestuur presenteert dan het jaarprogramma", vertelt penningmeester Annemarie Redert. "Om de veertien dagen gaan we op zaterdag met de bus op stap. We kiezen voor tochten tot maximaal 80 kilometer rond Vianen."

De vervoerskosten vormen de grootste uitgavenpost, maar inclusief de inschrijfgelden kan alles uit de contributie (75 euro) worden betaald. "In de tussenweken gaan we er ook op uit, maar dan met eigen auto's. We stappen op bij de carpoolplaats bij de A27, en delen de benzinekosten. We kiezen dan voor tochten die wat dichter bij huis zijn. Och, je kunt altijd lopen, want in de regio worden elk weekeind heel veel wandeltochten georganiseerd. Een aantal leden spreekt dagelijks af bij de Hofpoort om gemiddeld anderhalf uur de benen te strekken."

Op het wandelprogramma staan uitsluitend eendaagse tochten, waarbij altijd kan worden gekozen uit afstanden van 5, 10 en 15 kilometer. In alle routes is een pleisterplaats opgenomen waar kan worden geluncht. Iedereen loopt in zijn eigen tempo en na de start heeft iedereen 4 uur de tijd om de tocht te voltooien.

"De organisatie doet doorgaans zijn best mooie tochten uit te zetten", weet Toos Boumeester. "De Bloesemtocht (IJsselstein), de Bloesemroute (Geldermalsen) en de Glasstadmars (Leerdam) zijn daar goede voorbeelden van. Maar je merkt meteen of een route met de auto of met de fiets is uitgezet. In het laatste geval wandel je door laantjes en kom je op mooie plekjes waar je normaal gesproken niet komt. Zelf organiseren we nooit een tocht, en dat maakt nederig. Als er een keer een minder mooie tocht bij zit nemen we dat voor lief. Nieuwe leden, vooral mannen, zijn bij ons van harte welkom. Ze kunnen informatie opvragen via 06-11196910 of duifindewei@gmail.com."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden