• Een medewerkster geeft namens Smit's Bouwbedrijf uitleg over het plan.
• Een medewerkster geeft namens Smit's Bouwbedrijf uitleg over het plan. Foto: Nico van Ganzewinkel

Protest tegen 'muur van 108 woningen' zuidelijk deel Sluiseiland

Algemeen 1.105 keer gelezen

VIANEN • Bewoners van de Merenborch in Vianen zijn fel gekant tegen de 'muur van 108 woningen' die op het zuidelijk deel van Sluiseiland zal verrijzen. In eerdere beleidsstukken van de gemeente Vianen is volgens de bewoners voor het zogenaamde Zuidereiland altijd een groen en parkachtig woongebied in het vooruitzicht gesteld. 

In de door de raad vastgestelde kaders in de zogenaamde Vraagspecificatie (vastgesteld in februari 2016) stond nog een getal genoemd van 48 en in het bestemmingsplan wordt uitgegaan van 65 woningen. Maar dit aantal is inmiddels opgeschroefd naar 108 woningen, zo bleek dinsdagavond bij de inloopbijeenkomst van het plan van Smit's Bouwbedrijf in de Burgerzaal van het stadhuis.

Toezegging
Tijdens een gesprek in 2016 heeft wethouder Marcel Verweij volgens de bewonersgroep toegezegd dat er op het Zuidereiland ruimte zou zijn voor kleine horeca, een recreatieve voorziening en een haven. Maar daar is weinig tot niks van terug te zien bij de definitieve plannen. Er is ook weinig over van de beloofde zichtlijnen en doorkijkjes. De bewoners zeggen ook dat de wethouder in 2016 heeft beloofd dat de maximale bouwhoogte circa tien meter zou bedragen. Inmiddels is duidelijk dat een appartementencomplex op het noordelijk puntje van het Zuidereiland zeker 20 meter hoog zal worden. 

De groep, die 140 bewoners vertegenwoordigt, heeft ook felle kritiek op de manier waarop Smit's Bouwbedrijf vorig jaar bij de selectieprocedure uiteindelijk als beste uit de bus is gekomen.Het plan was bij een stemming onder bewoners het minst populaire plan. Voor de selectiecommissie gaf vooral de ruimtelijke kwaliteit de uiteindelijke doorslag. "Aanvankelijk hadden waren wij als bewoners heel hoopvol. Vooral gelet op wat er over de toekomst van Sluiseiland stond vermeld in de Toekomstvisie Vianen en het Dromenboek. Maar ook de vraagspecificatie die door de raad was vastgesteld gaf ons vertrouwen..

Het werd zelfs nog beter na de belofte dat de bewoners een belangrijke stem zouden krijgen in de selectiecommissie. "Onze schrik was dan ook erg groot, toen wij kennis namen van het feit dat plan B van bouwbedrijf uiteindelijk gekozen werd. We waren totaal uit het veld geslagen. Onbegrijpelijk: 108 woningen op het kleinste stukje van het eiland. Dit plan staat echt mijlen ver af van wat ons beloofd is."

Reactie wethouder
Wethouder Marcel Verweij wil inhoudelijk niet reageren op de kritiek van de bewonersgroep."De bewoners en de gemeente verschillen duidelijk echt van mening. Daar gaan we inhoudelijk niet op in, dat doen we liever persoonlijk. We hebben al tweemaal met de bewoners om de tafel gezeten. De deur staat altijd open voor verdere gesprekken."

Projectleider Gerrit Breimer van Smit's Bouwbedrijf wil niet reageren. Hij verwijst naar de gemeente. 

Inmiddels bevindt het plan zich in de formele fase. Het ontwerp-bestemmingsplan ligt de komende weken voor een ieder ter inzage. De inloopbijeenkomst werd dinsdag door zo'n 260 mensen bezocht. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden