• Dronefoto Hoef en Haag, mei 2016
• Dronefoto Hoef en Haag, mei 2016 Foto: marcusmphotography.com

Scholenbouw op Kasteelterrein mogelijk, maar vol risico's

Algemeen 861 keer gelezen

HOEF EN HAAG • De realisatie van scholen op het Kasteelterrein in het nieuwe dorp Hoef en Haag is in theorie mogelijk vanaf medio 2020. Maar er is een reële kans op een lange doorlooptijd en hoge extra kosten.

Dat is de conclusie van een vergelijkend onderzoek tussen het Kasteelterrein en onderhuisvesting op locatie De Brink in Hoef en Haag en aan de Bongerd in Hagestein. De gemeenteraad had in de vergadering van 4 juli gevraagd om zo'n extra onderzoek. Het onderwerp staat nu op de agenda van de forumavond op dinsdag 12 september.

Uit het onderzoek blijkt dat realisatie van een school bij De Brink mogelijk is vanaf medio/eind 2019 en de school aan de Bongerd in Hagestein in 2023. De totale kosten worden geraamd op 14,4 miljoen euro. Als er geen tijdelijke huisvesting nodig is, zijn de kosten 12,5 miljoen euro. De totale kosten van een scholencomplex op het Kasteelterrein worden geschat op 16,2 miljoen euro. Maar dit is wel sterk afhankelijk van doorlooptijd verwerving grond en uitkomsten archeologie en bouw.

Bestemmingsplan
Om scholen te realiseren op het Kasteelterrein moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. "De procedure hiervoor duurt 26 weken, gevolgd door beroep/bezwaartraject van 26 weken", schrijven de onderzoekers. Er is een reële kans op bezwaren en beroep tegen wijziging bestemmingsplan door bewoners van De Poort en de Hoevenweg. "De wijziging van het bestemmingsplan werkt vertragend voor het proces en betekent mogelijk extra kosten voor tijdelijke huisvesting onderwijs."

Archeologisch onderzoek
Ook moet er uitgebreid archeologisch onderzoek worden gedaan en moet het consortium de grond van het Kasteelterrein willen verkopen. "Onduidelijk is welke uiteindelijke kosten het archeologisch onderzoek met zich mee brengt en hoe lang de doorlooptijd is en welke voorwaarden door het consortium mogelijk nog aan de verkoop van grond worden verbonden", aldus het college in het raadsvoorstel dat deze maand wordt besproken. Het consortium heeft zich er nog niet over uitgesproken.

Ophogen grond
In de kostenopstelling lijken kosten voor ophogen/grondverbetering onvoldoende te zijn opgenomen. Tevens ontbreken volgens de onderzoekers de kosten voor de aanleg van waterberging. Ook moet rekening worden gehouden met 12 tot 20% extra oppervlak aan waterberging.

Voordelen
Het Kasteelterrein biedt overigens ook voordelen. Zo zijn er nog volop mogelijkheden voor een verkeersveilige oplossing. "De direct toeleidende weg naar de school kan volledig naar alle veiligheidsrichtlijnen worden ingericht. Dat betekent dat er voorzieningen voor langzaam verkeer en autoverkeer gescheiden kunnen worden aangelegd."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden