• Kinderen spelen op het Kasteelterrein
• Kinderen spelen op het Kasteelterrein Foto: Aangeleverd

Kogel door de kerk: Twee scholen in Hoef en Haag

Algemeen 3.617 keer gelezen

HOEF EN HAAG/HAGESTEIN • Na een half jaar bakkeleien heeft de gemeenteraad van Vianen dinsdag tegen het middernachtelijk uur eindelijk een keuze gemaakt over de gewenste onderwijslocaties voor het nieuwe dorp Hoef en Haag en het oude dorp Hagestein.

De raad ging in meerderheid akkoord met een aangepast amendement van het CDA om twee gelijkwaardige scholen te bouwen op locatie de Brink en aan het Hoevensteinse Lint aan de kant van het kasteelterrein. De Brink is gesitueerd in het centrum van Hoef en Haag, het Kasteelterrein ligt tussen de beide dorpen in.

De raad besloot daarmee (impliciet) ook dat er dus definitief geen nieuwe school komt bij de Bongerd in Hagestein, op de plek waar nu de Meester Vosschool staat. In hetzelfde amendement wordt echter wel voorgesteld om dorpshuis De Biezen in stand te houden.

Alleen oppositiepartijen D66 en ChristenUnie stemden tegen. Zij vinden dat beide dorpen veel beter af zijn met één grote school op het Kasteelterrein en voelen zich daarbij gesteund door de gezamenlijke onderwijsbesturen. 

Ook SGP en PvdA zijn eigenlijk voorstander van een variant met één grote school. Maar uiteindelijk gingen beide coalitiepartijen dinsdagavond door de knieën en kozen voor de -volgens hen- 'second best' oplossing. Was dat niet gebeurd, dan was er opnieuw een patstelling ontstaan, dat een stemverhouding van acht tegen acht. 

SGP: 'doemscenario'
De koerswijziging van de SGP hing de hele avond al een beetje in de lucht. Fractievoorzitter Dick den Hertog wilde alleen nog een keer klip en klaar uit de mond van wethouder Frank Meurs horen dat een groot schoolgebouw voor 600 leerlingen op het Kasteelterrein eigenlijk niet mogelijk is. "Wij verwachten grote tegenstand van de projectontwikkelaar als er uiteindelijk geen school op de Brink wordt gebouwd", rechtvaardigde hij draai in zijn slotbetoog. "Het betekent waarschijnlijk dat de school niet eerder kan worden gerealiseerd dan 2021 of 2022. We voorzien langdurige procedures en grote financiële problemen. En dan volgt misschien een doemscenario dat wij voor een deel van de kinderen van Vianen geen onderwijsvoorziening kunnen bieden. Dat heeft voor ons uiteindelijk de doorslag gegeven."

PvdA
Dat de PvdA uiteindelijk ook zwichtte was wel verrassend. Maar het was wel met pijn in het hart, gaf fractievoorzitter Joop van Montfoort later toe. "Voor onze fractie was het één van de moeilijkste avonden van de afgelopen 3,5 jaar. Wij opteerden voor één grote school, maar soms moet je genoegen nemen met de second-best-oplossing. Hoe vervelend dat ook is." Van Montfoort was overigens wel blij voor de bewoners van Hagestein dat er uiteindelijk wel een school komt op het Kasteelterrein, ook al is dat een kleinere school dan aanvankelijk de bedoeling was. 

VHL Lokaal: trots
Harry van Tilburg van VHL Lokaal was na de zoveelste schorsing apetrots dat de coalitie uiteindelijk toch weer op één lijn is gekomen. Hij verontschuldigde zich voor het feit daarvoor weer diverse schorsingen nodig waren. Waardoor de fracties tijdens het debat wegliepen van het publiek, dat weer in grote getale aanwezig was. "Ik bied daarvoor m'n excuses aan. Aan de andere kant zijn die schorsingen wel functioneel geweest. Want we zijn uiteindelijk wel tot een besluit gekomen."

D66/CU: 'historische vergissing'
D66 en ChristenUnie waren uitermate teleurgesteld over de uitkomst. "Een historische vergissing", vonden Christa Hendriksen en Tirtsa Kamstra. Volgens Hendriksen had er beter moeten worden geluisterd naar de mening van de professionals in het onderwijsveld. "Een keuze moet niet gemaakt worden over het hoofd, over de belangen van de school en daarmee van onze kinderen heen. Een keuze moet gemaakt worden met goed onderwijs op het netvlies. De schoolbesturen, voorzitter, collega's zijn de experts op het gebied van onderwijs. Hun visie op goed onderwijs mogen we niet ondergeschikt maken aan politieke belangen of onze eigen ondeskundige kijk op hoe een school zou moeten zijn. Het gaat om onze kinderen. Het gaat om de toekomst."

Kamstra weest op het belang van de kinderen. "We bouwen de school niet voor het consortium of voor het gemeentebestuur. En ook niet voor de bewoners van Hagestein of Hoef en Haag of voor de schooldirecties. Nee, we bouwen een school voor kinderen." Uit een klein onderzoekje dat CU-raadslid zelf had uitgevoerd, bleek dat de meeste kinderen kozen voor een school op het Kasteelterrein.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden