<p>• Ton Lammers maakt, samen met andere wandelaars, op woensdag 8 juni weer een struintocht.</p>

• Ton Lammers maakt, samen met andere wandelaars, op woensdag 8 juni weer een struintocht.

(Foto: aangeleverd)

Struinen met wandelcoach Ton Lammers

  •   keer gelezen

TIEL/WAMEL • “De zwaluwen kwamen dit jaar wat later in ons land dan gebruikelijk”, zegt wandelcoach Ton Lammers. “De oeverzwaluwen waren er op 18 mei ook nog niet, in de Dreumelse waard. Maar op 8 juni hoop ik ze echt te spotten langs de rechte oeverwand van de Waal en het rustige gebied naar de langsdam toe.” Ton Lammers maakt, samen met andere wandelaars, op woensdag 8 juni weer een struintocht, die om 11.00 uur aan de Wamelse kant van de Waal begint. Wie mee wil, kan vanuit Tiel de pont van 10.40 uur naar Wamel nemen. En wie aan de Wamelse kant parkeert, dient er tegen 11.00 uur te zijn.


Bergschoenen of andere waterdichte schoenen worden aanbevolen en de wandelaars dienen hun eigen lunch mee te nemen. De struintocht gaat over ongelijk terrein en door zanderige gebieden en is zwaarder dan gebruikelijk. De tocht gaat onder alle omstandigheden door en duurt tussen de drie en vier uur.  Aanmelden: ton.lammers@gmail.com of via de telefoon/whatsapp: 06 405 85 920. Ton Lammers vraagt een vrijwillige bijdrage van maximaal 5 euro.

Vliegkunstenaars
“Wat zou het mooi zijn als wij in het gebied van de Dreumelse waard wederom de oeverzwaluwen zouden aantreffen”, aldus Lammers. “Ik reken er wel op dat ze er weer zijn. Deze vliegkunstenaars met hun scherpe zang gaan ons vast verrassen.”
De oeverzwaluwen broeden ongeveer twee weken en na ongeveer drieënhalve week vliegen de jongen uit. Er zijn in elk nest drie tot zes eieren, die verstopt zijn in een horizontale gang van een steilwand. Een grote kolonie oeverzwaluwen eet per dag wel enkele kilo’s aan muggen. Begin oktober vliegen ze in een rechte lijn naar de Sahel, waar ze overwinteren.

Zwavelzwammen
“Wat we deze keer zeker zien zijn de zwavelzwammen”, belooft de wandelcoach. “Erg vroeg dit jaar, maar heel mooi geel-oranje.”

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten